Majka Nadin Smajlović nakon odluke Tužilaštva KS: “Živimo li zaista u državi kojom monstrumi vladaju, ja odustati neću”

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je danas, 17. novembra, donijelo odluku o neprovođenju istrage u slučaju djevojčice Nadin Smajlović.

Roditelji Nadin Smajlović su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara i menadžmenta KCUS-a zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne i nesavjesnog liječenja.

Međutim iz Tužilaštva kažu da u prijavljenim radnjama nisu ostvarena obilježja krivičnih djela.

Amina Smajlović, majka djevojčice, obratila se javnosti te je komentirala odluku Tužilaštva KS.

“Jučer smo obaviješteni i mi kao porodica smo bili u šoku. Ovo je drugi put da Kantonalno tužilaštvo donosi ovakvu odluku s tim da je Federalno tužilaštvo, kada je Kantonalno prvu odluku donijelo u novembru 2020. godine, naložilo da se mora sprovesti istraga.

Oni su opet uradili po svom nahođenju vodeći se vještačenjem iz Beograda gdje smo mi striktno na sastanku, koji je bio u aprilu ove godine, institistrali od tužiteljice Sabine Sarajlije da nećemo priznati i da ne želimo da se vještače nalazi u državama bivše Jugoslavije, zato što smatramo da ne mogu biti objektivni.

Kaže da je Tužilaštvo to uradilo po svom nahođenju te je saopćila da će njihov tim advokata analizirati presudu i obratiti se ponovo Federalnom tužilaštvu.

“Tražit ću od VSTV-a da se pokrene disciplinski postupak protiv Sanele Škaljić jer smo tražili da ona bude izuzeta iz našeg slučaja jer je ostala u tom predmetu nakon što je dala tužilačku odluku”.

Zatim je govorila o zdravstvenom stanju djevojčice Nadin.

“Njena dijagnoza je onakva kakva jeste od početka, jučer sam se pitala da li mi zaista živimo u državi u kojoj monstumi vladaju. Sutra će godina dana kako je ona pala u komu u avionu, to je činjenica njenog zdravstvenog stanja.

Oni su u ovoj presudi rekli da dijete nema takvu dijagnozu, dijete nije životno ugroženo. Izrekli su takve kontradiktornosti. Cijeli problem je oko dijagnoze koja je uspješno izliječena a to je tuberkuloza”, kazala je Smajlović, prenosi Radio Sarajevo.

Kazala je da imaju osam dana pravo na žalbu.

“Nadam se da ćemo sada ići na veće instance. Ja neću odustati jer kada bih odustala od svog djeteta, ja bih sebe prodala. Ja neću dozvoliti da se ovdje napravi jedan pašaluk, begovat, ovo je naša država.

Ja odustati neću. Ne želim da se više ikad ikome ovo dogodi. Jednom se samo u historiji desilo da neko izađe pred kamere i kaže da neće liječiti jedno dijete”, istakla je Smajlović.

Na pitanje da li je očekivala ovakvu presudu, rekla je da nije.

“Mislila sam da će makar na ovom slučaju skinuti ljagu za sebe, međutim očito je da je ovdje zavladala jedna duboka država, hobotnica, koja je zauzela pravosuđe i niko izgleda ne može dobiti pravdu”, zaključila je Amina Smajlović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.