Tužilaštvo Kantona Sarajevo odbilo provoditi istragu u slučaju Nadin Smajlović

Tužilaštvo KS donijelo je odluku da neće biti provedena istraga u slučaju Nadin Smajlović. Oglasili su se saopštenjem za javnost

“Nakon analize prikupljenih dokaza, tužilački tim Tužilaštva KS, koji je postupao u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne donio je odluke da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi jer u radnjama prijavljenim nisu ostvarena obilježja krivičnih djela.

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja u timu od osam ljekara specijalista.

Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe uredu glavne kantonalne tužiteljice”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Roditelji Nadin Smajlović su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara i menadžmenta KCUS-a zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne i nesavjesnog liječenja.

Krajem 2019. godine ovim povodom održano je više protesta građana ispred Kliničkog centra, a okupljeni su nosili transparente “Potpišite nastavak liječenja Nadin”.

Podsjetimo, KCUS je odbio potpisati njeno izmještanje u Tursku na dalje liječenje, a potom je otac djevojčice, Denis Smajlović, prijetio gasnim pištoljem jednom od doktora na KCUS-u.

Kasnije je Klinični centar u Tuzli odobrio odlazak Nadin na liječenje i snosio troškove.

U međuvremenu, Općinski sud u Sarajevu je donio odluku kojom KCUS mora platiti 35.000 KM roditeljima djevojčice radi povreda prava na privatnost.

Ipak, majka Amina kaže da je nikada niko nije pozvao vezano za isplatu štete.

“Nikad naša borba nije prestala, uz liječenje vodimo bitke sa neradom Tužilaštva, indolentnošću Suda, ramena i kičma su nam nikad jača od tapšanja i “podrške” – kazala je ranije Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.