Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović poslao važno obavještenje građanima u vezi presude Ustavnog suda 

Povodom Presude Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine broj U-20/22 objavljene u Službenim novinama Federacije BiH, broj: 54/22 od 08.07.2022. godine želim da obavijestim javnost da je Ustavni sud Federacije BiH donio Presudu u odnosu na predočeno ustavno pitanje Vrhovnog suda Federacije BiH –

– o pravnom dejstvu odluka Ustavnog suda FBiH na sudske postupke koji su u toku, navodi se u saopćenju potpredsjednika Federacije Milana Dunovića.

“Ustavni sud Federacije BiH kao jedini ovlašteni tumač Ustava Federacije BiH, još jednom je na vrlo jasan način iznio stav o važenju i primjeni svojih odluka: odluke Ustavnog suda Federacije BiH konačne su i obavezujuće, posebno ako sud utvrdi neusklađenost propisa sa Ustavom Federacije BiH.

Takav propis neće se primjenjivati od dana objavljivanja presude u Službenim novinama Federacije BiH, odnosno, ukoliko je u formi prijedloga, neće stupiti na pravnu snagu.

Obzirom da je u čak 8 od 11 postupaka za ocjenu ustavnosti pokrenutih od strane potpredsjednika Federacije BiH, a okončanih presudom kojom je utvrđena neustavnost,

Ustavni sud utvrdio rješenjem da presuda nije izvršena, važno je upoznati građane sa ovom veoma značajnom presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

U njoj se između ostalog napominje da svako, kome je povrijeđeno pravo konačnim ili pravosnažnim aktom,

a koji je donesen na osnovu odredbi koje su prestale da važe odlukom Ustavnog suda Federacije BiH ima pravo da traži od nadležnog organa izmjenu takvog akta, čak i onda kada više ne postoji pravni lijek”, dodaje Dunović.

Dunović posebno ističe značaj ove presude u odnosu na presude Ustavnog suda Federacije BiH kojima su proglašene neustavnim odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,

Zakona o notarima, Zakona o stvarnim pravima i drugim, obzirom da je veliki broj kako građana tako i pravnih subjekata, čija su prava povrijeđena neustavnim odredbama.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.