Poznat datum izricanja presude Novaliću i drugima u predmetu “Respiratori”

Nakon što je završeno suđenje optuženima u predmetu “Respiratori” u Sudu Bosne i Hercegovine je izricanje presude zakazano za 5. april 2023. godine.

U ovom slučaju optuženi su premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) kao i Fikret Hodžić i njegova firma “FH Srebrena malina”.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi – prenosi N1.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

Kada je riječ o odbrani, ona je iznosila završne riječi u korist svojih branjenika i kao i svaki put tvrdili su da je sve urađeno u skladu sa protokolima i zakonima te da je bilo riječi o vanrednoj situaciji s obzirom na pandemiju, a koja, prema njihovom objašnjenju, zahtijevala hitno djelovanje.

Također su tužioci poručili da je riječ o slučaju koji je pokazao ili će pokazati sve anomalije društva.

Tvrdili su i to da je ovaj slučaj zapravo politički motivisan proces iskorišten u predizborne svrhe te da su se u ovaj slučaj petljale više sile.

Također na jednom od ročišta je i Novalić iznosio završne riječi i tom prilikom optužio Narod i pravdu da su izradili dokument, plan, kako je naveo, njegove medijske diskreditacije.

Sudija Branko Perić će u Sudu BiH izreći presudu u predmetu “Respiratori” 5. aprila ove godine. Početak je u 9:00 sati i predviđeno je da traje do 12:30 sati, navedeno je na stranici Suda.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.