Poznata historičarka iz Beograda komentarisala presudu Ratku Mladiću: “Ja mislim da je vrlo bitno sada ostaviti Bosnu na miru”

Poznata historičarka iz Beograda i nekadašnji politički sekretar Saveza komunista Srbije, Latinka Perović, rekla je da je za nju očekivana odluka Međunarodnog suda u Hagu kojom je potvrđena prvostepena presuda doživotnog zatvora zločincu Ratku Mladiću.

“Ja sam lično očekivala, jer ja vjerujem u tu instituciju međunarodne pravde, mislim da je Hag uradio puno, sve je bilo vrlo ubjedljivo i dokazano i mislim da to ima i pravni i simbolični značaj, jer postojala je neka mogućnost da se ta kazna skrati na 40 godina zatvora, ali potvrđivanjem prvostepene presude, ovaj process je zaokružen, baš kao što je taj zločin zaokružen – kaže Perović.

Latinka Perović ističe i da je nažalost u toku poricanje genocida i drugih zločina i da je praktično na djelu rehabilitacija onih koji su izdržali kaznu za zločine.

“I to je ono što je vrlo opasno na što i taj mehanizam upozorava. Pravda, naročito međunarodna ona je spora, njene su procedure komplikovane, ali ja u nju jako vjerujem – kaže Perović.

Ona ističe da dok god su u životu politike u čije ime su počinjeni zločini , za očekivati je da će biti onih koji brane njihove izvršioce.

“I to je neizbježno, ali bitno je ustanoviti odnos između te interpretacije ratova i njihovih posljedica i dug je proces koji bi trebao dovesti do promjene političke kulture, obrazovanja, vaspitanja, ali za mene je taj pravni okvir odlučujući – ističe Perović, dodajući da uprkos tome što je proces u kojem će snage negatora genocida i zločina biti pobijeđeni dugotrajan, ipak mnogo urađeno na oslobađanju od takvih snaga.

Latinka Perović smatra da presuda Ratku Mladiću ne bi trebala imati nikakve negativne implikacije na odnose BiH i Srbije. Ona kaže i da bi susjedne zemlje konačno trebalo punim kapacitetom uvažavati integritet i suverenitet BiH.

“Znate šta? Ja mislim da je vrlo bitno ostaviti Bosnu na miru i iz Beograda i iz Zagreba. Ona mora da se uredi kao multinacionalna država. Ona je država tri konstitutivna naroda, ono što se još u Drugom svjestskom ratu govorilo u antifašističkom pokretu: BiH nije ni muslimanska, ni srpska, ni hrvatska. Bosna i Hercegovina je i muslimanska i srpska i hrvatska i nadam se da će i međunarodni faktori djelovati u tom pravcu, jer mnogo je vremena izgubljeno – zaključuje Latinka Perović za Fokus.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.