Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu, nakon skoro tri godine odlučio dati saglasnost za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu kao odgovor na njegov zahtjev za hitnim popunjavanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH i Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Na početku pisma Čavara naglašava kako je zadovoljan Schmidtovim interesovanjem za problem “nepostojanja političkog dogovora za funkcionisanje FBiH”, a na samom kraju potvrđuje da će ipak imenovati nedostajuće suce Ustavnog suda FBiH.

“Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću sukladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu potporu”, stoji u pismu”, napisao je Čavara – prenosi Klix.

Podsjetimo, VSTV je u oktobru 2019. Čavari dostavio imena najbolje rangiranih sudaca, ali on do sada nikada nije dao saglasnost za proceduru njihovog imenovanja.

Istaknuo je da je nezadovoljan načinom komunikacije sa predsjednikom i dopredsjednicima zbog toga što je već utvrđena njihova krivica za neimenovanje sudaca.

“iskoristit ću ovu prigodu i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili propust i da nismo imenovali suce Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva ustavni i zakonski rok za imenovanje sudaca Ustavnog suda”, napisao je Čavara.

Zatim, Schmidtu objašnjava da je Federacija BiH u blokadi od 2018. godine kada je propušteno da se formira nova vlast. U skladu s tim navodi da ni on nije imenovao suce.

“Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje, i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH.

I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Evropske komisije i predstavnici veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugi”, napisao je.

Čavara je zatim Schmidtu naveo niz problema i kočnica koje već postoje u Federaciji BiH te ukazao na ponašanja koja su njemu neprihvatljiva.

“U svjetlu brojnih problema s kojima se susrećemo, a koji zahtijevaju duboko razumijevanje, dozvolite mi podsjetiti Vas na sljedeće:

Ustavni sud BiH je 4. decembra 2016. godine donio Odluku kojom je utvrđeno da odredbe Izbornog zakona nisu sukladne Ustavu BiH i da do danas ta Odluka nije provedena, odnosno nije usklađen Izborni zakon s Ustavom BiH.

Rad Federalne televizije je 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, 10 godina bez Upravnog odbora i direkjtor od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona.

Direktor Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan sukladno zakonu jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati direktora i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja.

Kao primjer možemo uzeti i namjensku industriju za koju pojedini čelnici stranaka javno govore da je u službi jednog naroda, da proizvode naoružanje za izvoz i za ‘ne daj Bože’, provode se vojne obuke izvan državnog sistema”, nabrojao je.

Na kraju piše da je saglasan sa Schmidtovim zahtjevom da imenuje suce i da će to definitivno i uraditi.

“Slažem se kako je imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebito žurno rješavanje ovog ključnog pitanja.

Također, jasno nam je kako nam preostaje riješiti i druga otvorena pitanja koja sam samo neka naveo iznad.

Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH,

a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan”, zaključak je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.