Premijer Federacije Fadil Novalić ne prestaje, i danas se veoma ozbiljno “provalio”: Uprkos njegovim tvrdnjama, vožnju vozom Sarajevo – Ploče mogli smo vidjeti prije osam i po godina

Obraćajući se javnosti na pres-konferenciji nakon ponovnog uspostavljanja linije voza na relaciji Sarajevo – Ploče, federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da ova vožnja “nije odavno mogla biti viđena na našim prugama, zadnjih 30 godina” – analizira Istinomjer.

“Ova vožnja južnom prugom, kako je mi zovemo, Sarajevo – Ploče, nije mogla odavno biti viđena na našim prugama, možda zadnjih 30 godina, i to je vožnja, jedna od najzanimljivijih pruga u Evropi, ali i u svijetu”, izjavio je Novalić.

Na službenoj web stranici Vlade Federacije BiH, u objavljenoj vijesti o ovoj putničkoj liniji, jasno je navedeno da se ona uspostavlja “nakon gotovo deset godina prekida.”

“Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić jutros je, s direktorom JP Željeznice Federacije BiH Enisom Džafićem, prisustvovao zvaničnom početku međunarodne putničke željezničke linije Sarajevo – Ploče, koja je uspostavljena nakon gotovo deset godina prekida.

Talgo voz će na liniji Sarajevo – Ploče – Sarajevo saobraćati od danas do 11. septembra petkom, subotom i nedjeljom”, navedeno je.

Informacija o vremenskom razmaku je na web stranici Željeznica FBiH još jasnije precizirana, pa se tako navodi da se linija uspostavlja “nakon osam i po godina”.

“Postigli smo dogovor sa Hrvatskim željeznicama i ponovo, nakon osam i po godina, uvodimo liniju Sarajevo – Ploče – Sarajevo. Željeznice FBiH su kičma razvoja bh. privrede, i pored rekorda koje bilježimo u teretnom saobraćaju, od izuzetne je važnosti održavanje postojećih i vraćanje novih linija u domaćem i međunarodnom putničkom saobraćaju”, navode oni.

Prema informaciji dostupnoj u medijima, ova je linija ukinuta u decembru 2013. godine, nakon što je kolodvor u Metkoviću izgubio status graničnog prelaza.

Shodno navedenim informacijama na službenoj stranici Vlade FBiH te informacijama dostupnim na službenoj stranici Željeznica FBiH, Istinomjer izjavu Fadila Novalića da vožnja na relaciji Sarajevo – Ploče nije mogla biti viđena “zadnjih 30 godina” ocjenjuje neistinitom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.