Profesor Esad Bajtal “zamiješao karte” i poručio: “Ko je rekao da tradiciji Bošnjaka (ne)pripadaju Jelka, Djed Mraz i Nova godina?”

Kolumnu profesora Esada Bajtala u nastavku prenosimo u cjelosti.

Budući!

Slobodna djeco; zoro noći naše,

kad se budu slobodni i visoki domovi vaši

ocrtavali na istom nebu,

koje je gledalo patnju našu i sram i smrt,

niko neće pomišljati da ti moćni temelji

počivaju na našim kostim.

Sreća je bezbrižna i misli napred samo.

I. Andrić

Piše: Prof. Dr. Esad Bajtal

Ko je rekao da Jelka, Djeda Mraz i Nova godina pripadaju tradiciji islama i Bošnjaka? Ili da ne pripadaju. Gdje to piše? Odnosno, ko ima pravo da tvrdi da ne pripadaju bar nekima od njih. Onima kojima ne smetaju i koji nemaju ništa protiv toga. Jer, i Jedno i Drugo i Treće, pripadaju Ovoj Zemlji. I samim tim svima nama. Pa “ko voli nek izvoli”. A ko neće, ili ne želi, njegovo je nedodirljivo pravo. I – njegova lična stvar i odluka u koju nema miješanja sa strane.

Ali, očito, Neko bi da govori u ime svih i tako uzurpira i uskrati pravo drugima na lični izbor. Na taj način, taj Neko, drugom uskraćuje upravo ono što sebi dozvoljava. U stilu, Ja neću, a Tebi zabranjujem. I to smatra svojom (islamskom, bošnjačkom???) demokratijom.

Kojim pravom?

Nekim svojim, izmišljenim, egoistički nadmenim, samovoljom napuhanim?

Naravno, “teško je praznoj vreći stajati uspravno”, pa bi i one pune da povalja, e da bi se “demokratski” izjednačile u sanjanoj minornosti iskompleksiranih, samoumišljenih nadrimuslimana i samozvanih advokata islama, koji, očito, ne znaju ili neće da znaju elementarnu stvar Knjige:

“U vjeri nema prisiljavanja – Pravi put se jasno razlikuje od zablude! Onaj ko ne vjeruje u šejtana a vjeruje u Allaha – drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti. – A Allah sve čuje i zna”. (Bekare, 256)

“Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da tjeraš ljude da budu vjernici?”

Dakle, ko hoće, njegovi su i Jelka, i Djeda Mraz, i Nova godina.

I niko nema pravo da im to uskraćuje niti prebacuje bilo šta zbog toga. Odnosno, i s druge strane, ko neće, njegova stvar i njegovo lično Pravo koje ne može i ne smije biti nametano kao Obaveza drugima.

Jer, moja sloboda podrazumijeva slobodu Drugoga. Princip je logičan i jasan: moja sloboda štiti Tvoju slobodu. I, da bi opstale, uzajamno se priznaju u svojoj nedodirljivosti.

Sloboda svima i za sve

Nema parcijalnih i nema nametnutih sloboda.

Krajnje je vrijeme da se to nauči. Jer bez toga nema života ni mira u Ovoj Zemlji ljudskog šara i ljepote njenih raznolikosti kojima cvate od kad zna za sebe.

Ukratko: Nema svojatanja, i nema nametanja, ma o čemu da se radi. Nema sreće na nesreći i uskraćivanju Drugog i drugačijeg u ma čemu.

Dakle, konačno, bez patetike i nepotrebnog umovanja, slijedimo ljudski senzibilitet duha piščevog kojim startasmo u ovom pokušaju buđenja moralno zaspalih ili idejno zavedenih sveznalica:

Budući! Slobodna djeco; zoro noći naše, kad se budu slobodni i visoki domovi vaši ocrtavali na istom nebu, koje je gledalo patnju našu i sram i smrt, niko neće pomišljati da ti moćni temelji počivaju na našim kostim. Sreća je bezbrižna i misli napred samo.

Budimo pametniji danas nego juče.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.