in

Rade Šerbedžija o nominaciji za Oscar filma “Quo vadis, Aida?”: “Jasmila Žbanić ima velike šanse!”

Proslavljeni filmski i pozorišni glumac naših prostora, reditelj i muzičar, te osnivač Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija s oduševljenjem je primio vijest da je bosanskohercegovački kandidat “Quo vadis, Aida?”, film naše režiserke Jasmile Žbanić, ušao je na konačnu listu najboljih filmova van engleskog govornog područja koji će se takmičiti za Oscar

Proslavljeni filmski i pozorišni glumac naših prostora, reditelj i muzičar, te osnivač Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija s oduševljenjem je primio vijest da je bosanskohercegovački kandidat “Quo vadis, Aida?”, film naše režiserke Jasmile Žbanić, ušao je na konačnu listu najboljih filmova van engleskog govornog područja koji će se takmičiti za Oscar.

Šerbedžija je od 2017. član Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka, koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta.

Članovi Akademije, njih 8.500 iz cijelog svijeta, između ostalog, učestvuju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagradne Oscar, a dolaze iz čak 57 zemalja.

“Ona je stvarno zaslužila takvo nešto. Već godinama ona ima svoje ime u svjetskoj kinematografiji. Bavi se pravim stvarima, pravim tema, hrabra djevojka super filmadžija. Draga osoba. Stojim uz nju, podržavam je”, kazao je Šerbedžija za Radiosarajevo.ba.

Otkrio je da je u prvom krugu glasao za film “Quo vadis, Aida?”

“Ja se nadam da ima velike šanse. Baš mi je drago za tako veliki uspjeh. Čestitam i njoj i cijeloj ekipi”, kazao nam je Šerbedžija.

Film “Quo vadis, Aida?” je tako postao drugi film iz naše zemlje koji je bio u utrci za ovu prestižnu nagradu.

“Ničija zemlja” Danisa Tanovića 2002. godine osvojila je za sada jedinog Oscara za Bosnu i Hercegovinu.

“Quo vadis, Aida?” je prije nekoliko dana nominovan u dvije kategorije za britansku filmsku nagradu BAFTA, za najbolju režiserke i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

Također, film koji govori o genocidu u Srebrenicu dobija izuzetno visoke ocjene od američke kritike, na stranici Metacritic prosječna ocjena mu je nevjerovatnih 96, što ga čini vjerovatno najvećim favoritom za Oscara.

Inače, “Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Jasna Đuričić, Aida iz filma Jasmile Žbanić nakon nominacije za Oscara: “Svijet je rekao da ima smisla to što radimo!”

Ambasador Matthew Field sa oduševljenjem o bosanskoj nominaciji za Oscara: “Čestitke Jasmili Žbanić i ekipi bh. filma Quo Vadis, Aida?”