Ratni vojni invalidi iz BiH upozoravaju Valentina Inzka i Johanna Sattlera: “Nikad više nećemo čekati u redovima za klanje!”

Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku, ambasadoru Johannu Sattleru, šefu delegacije Evropske unije u BiH, povodom novih ataka na BiH.

Iz saveza su naglasili da u ime svih nedužnih žrtava genocida, u ime pravde i u ime mirne budućnosti, pozivaju na hitno nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

“Pozivamo vas i druge međunarodne institucije zadužene za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da budete konkretni i do kraja odgovorni u vezi s dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Prestanete da se pretvarate kao da vam nije jasno šta se u ovoj zemlji dešavalo 90-ih godina, šta se danas dešava i šta se sutra može desiti. Ukoliko nastavite takvu politiku, vašim nečinjenjem, direktni ste saučesnici destruktivnih politika koje vode u sunovrat”, kazali su.

Nastavljaju da međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini za provedbu mira na čelu s visokim predstavnikom u današnje vrijeme, podsećaju na 90-e godine.

“Na istu politiku međunarodne zajednice, koja je svojim odnosom prema Bosni i Hercegovini omogućila fašističkim hordama da čine najgnusnije zločine nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovine, odnosno genocid nad bošnjačkim narodom. Ponovo pred licem međunarodne zajednice, pred vama, međunarodnim institucijama koje su zadužene za provedbu mira u ovoj zemlji, rasističke i fašističke politike otvoreno udaraju na ustavnopravni poredak međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Negiraju presude međunarodnih sudova za ratne zločine i sudova za ljudska prava, negiraju genocid nad bošnjačkim narodom, veličaju i odlikuju ratne zločince. Vidimo da i politike nekih država, koje su članice Evropske unije (Slovenija), pozivaju na “miran razlaz”, tj. na realizaciju velikosrpske i velikohrvatske politike, politke Tuđman – Milošević”, dodaju.

Naglašavaju da se ovdje ne radi samo o negiranju genocida, ovo je priprema za novi genocid, nova silovanja i nove pokolje.

“Upozoravamo, neće biti nikakvog razlaza, kome se ne živi u Bosni i Hercegovini može ići gdje god hoće. Nećemo nikada više čekati u redovima za klanje i silovanje, za logore, za žive lomače, za masovne grobnice, za naše progone itd. Nećemo čekati vaše konvencije, rezolucije, vaša žaljenja i oplakivanja, dok se nad nama priprema novi genocid”, navode.

Iz Saveza upozoravaju da je krajnje vrijeme za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida koji je počinjen nad bošnjačkim narodom, prije nego što pošteni građani ove zemlje preuzmu stvar u svoje ruke.

Na na kraju zaključuju: “Mirna Bosna – Miran Balkan – Mirna Evropa”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.