Reagirao je i rektor UNSA Rifat Škrijelj, sud odložio poništenje doktorata Sebije Izetbegović, advokat UNSA: “Tražit ćemo izuzeće sudije”

Općinski sud u Sarajevu donio je jučer, 30. juna, odluku kojom se određuje mjera osiguranja u predmetu prof. dr. Sebije Izetbegović. Ovom odlukom se odlaže izvršenje Zaključka protivnika predlagatelja, odnosno Senata Univerziteta u Sarajevu i rješenja kojim je poništen upis u Matičnu knjigu doktora nauka koja se vodi kod UNSA, te zabranjuje Univerzitetu da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršavanju ranije donesenog zaključka, sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka.

Reagirali su iz advokatskog tima Sebije Izetbegović.

“Ovim putem potvrđujemo da je Općinski sud u Sarajevu danas donio odluku kojom se određuje mjera osiguranja u predmetu prof. dr. Sebije Izetbegović.

Predmetnom odlukom sud je zabranio Univerzitetu u Sarajevu da izvrši zaključak Senata kojim se daje saglasnost rektoru za poništenje diplome doktorskog studija za prof. dr. Sebiju Izetbegović, kao i izvršenje rješenja kojim se poništava diploma doktorskog studija prof. dr. Sebije Izetbegović.

Dakle, Univerzitet u Sarajevu ne smije provoditi daljnje radnje kojima se na bilo koji način utiče na prava prof. dr. Sebije Izetbegović.

Kao što smo ranije i ukazivali, sve radnje provedene od strane rektora Univerziteta u Sarajevu su nezakonite i kao takve se moraju staviti van snage.

S tim u vezi, očekujemo od uprave Univerziteta u Sarajevu da što hitnije stavi van snage i nezakonito rješenje o prestanku radnog odnosa za prof. dr. Sebiju Izetbegović, te uspostavi stanje kakvo je bilo prije donošenja nezakonitog rješenja”, kazali su iz advokatskog tima prof. dr. Sebije Izetbegović.

Kontaktirali su rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja koji je kazao da se odluke Suda ne komentiraju.

“Ne bih komentirao odluke Suda, jer se odluke Suda provode, a ne komentarišu. UNSA je završio svoje procese i sad su potezi na Sudu.

Vjerujemo da će se u konačnici pred sudom ovo pitanje pravedno riješiti”, kazao je Škrijelj u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Enver Smajkan, advokat Univerziteta u Sarajevu, kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da je očekivao ovakvu odluku Općinskog suda.

“Međutim, nije se ništa promijenilo. Sebija Izetbegović ništa nije dokazala. Ovom odlukom se obmanjuje javnost da je Izetbegović položila ispite, a nije.

Da bi se odredila mjera osiguranja, ona je morala dokazati da je položila ispite na postdiplomskom studiju, što nije učinila. Vjerovatno ćemo tražiti izuzeće sudije u ovom predmetu”, kazao je Smajkan.

Dodaje da ovo nije težak proces u smislu dokazivanja.

-Jesi položila ili nisi položila ispite. Sebija Izetbegović nije dostavila te dokaze, nije ni pokušala, nije ni tvrdila da je položila.

Sutkinja mora da dokaže da je Sebija položila ispite, ona je sada svojom odlukom obmanula javnost kako je možda Sebija položila ispite i legalno dobila diplomu doktora nauka – zaključio je advokat UNSA-e.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.