Reakcija iz Crne Gore koja jasno stavlja do znanja poziciju i mjesto Bosne i Hercegovine: “Nedjeljiva država kao cjelina!”

Posljednje Vijesti

U ovom delikatnom momentu za BiH Crnogorski ženski lobi jasno i nedvosmisleno pruža punu podršku građanskoj, jedinstvenoj, nedjeljivoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini, saopštila je Aida Petrović, aktivistkinja mirovnog i ženskog pokreta.

Podržavaju, kako kaže, inicijativu bosansko-hercegovačke dijaspore i sve mirne građanske proteste najavljene širom Evrope i svijeta, kojima će, najavila je, i same dati doprinos na sjutrašnjem mirnom okupljanju u Podgorici.

“Apelujemo na sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da kao predstavnici naroda i države imaju obavezu zajednički raditi i pronalaziti modalitete djelovanja koji će omogućiti prosperitet i bolju budućnost u miru svih naroda u BiH.

Crnogorski ženski lobi posebno apeluje na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da prestane sa zapaljivom, diskriminatorskom i retrogradnom retorikom, veličanjem lika i djela presuđenim ratnim zločincima, kršenjem elementarnih ljudskih prava obilježavanjem datuma koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim praznikom a Američka ambasada u BiH upozorila da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće”, ističe Petrović.

Zahtijevaju, kako kaže, od vlasti RS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem da prestane sa “destabilizacijom Bosne i Hercegovine, u sadejstvu sa Miloradom Dodikom i da prihvate presude najviših međunarodnih pravnih instanci, kao i stavove drugih međunarodnih tijela delujuci u skladu sa njima bez diskriminatorskog odnosa koji nije u skladu sa vrijednostima dijaloga i tolerancije”.

Rat u BiH koji se zvanično završio potpisivanjem Dejtonskog mira, zapravo nije završen ni za žrtve ni za one koji su preživjeli, jer mir osim odsustva svih sukoba podrazumijeva prisustvo pravde, suočavanje s prošlošću , kulturu sjećanja na žrtve , život bez straha i prijetnji kao i permanentnih ucjena i zveckanja oružjem”, navela je ona.

Petrović ističe da će sva antifašistička, nenasilna, dostojanstvena, ljudska i čojska Crna Gora stati uz BiH i podržati očuvanje mira, građanskih vrijednosti i nedjeljivosti BiH kao cjeline.

“Otpor fašizmu, ekstremizmu, neonacizmu i ultradesničarskim ideologijama, politikama, partijama i političarima je jedina moguća opcija za očuvanje mira i mirno rješavanje narastajućih tenzija kao i obezbjeđivanje trajnog mira za sve u BiH”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, svi predstavnici Međunarodne zajednice nakon Srebrenice potrošili su sve “kredite” kojim bi i ovaj put isključivo posmatrali i nagovještavali eventualne sledeće poteze koji bi spriječili da “uzavrela politička situacija u BiH eskalira sa dalekosežnim posljedicama po samu zemlju i narod ali i bezbijednost čitavog regiona i Evrope”.

“Gospodo, nema mjesta opravdanju “nismo znali “, jer se odavno enormno zlo koje donose sukobi, ratovi i negacije drugih naroda nagovještavaju na balkanskim prostorima a sada se otvoreno i drsko kreće u realizaciju od strane onih koji su već prepoznati kao zlokobni propagatori ideologije “krvi i tla” i uništavanja i ubijanja ljudi, gradova i država”, zaključuje Petrović.

Leave your vote