Rektor Rifat Škrijelj se obratio javnosti nakon sjednice Senata UNSA: “Danas smo stavili van snage zvanje redovne profesorice Sebiji Izetbegović ma medicinskom fakultetu”

Rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj, danas se obratio nakon sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu, na kojoj se raspravljalo o oduzimanju zvanja redovne profesorice Sebiji Izetbegović.

“U ovom času ja vam u ime Senata saopćavam da smo danas stavili van snage zvanje redovne profesorice Sebiji Izetbegović ma medicinskom fakultetu te zvanje redovne profesorice na Fakultetu zdravstvenih studija”, kazao je Škrijelj te istakao da su odluke danas stupile na snagu – prenosi Radiosarajevo.ba.

Kad je u pitanju doktorska disertacija, kako je rekao Škrijelj, Senat se danas nije bavio time jer je to predmet postupanja Inspekcije Kantona Sarajevo koja je u dva navrata bila na UNSA.

“Univerzitet posjeduje dokumentaciju iz koje je vidljivo da Izetbegović ima odbranjen doktorat.

Ostaje da se vidi da li je mogla prijaviti doktorsku disertaciju bez magisterija.

Postoji neki član da je možda i mogla sa specijalizacijom. Upravo zbog nerazjašnjenosti, pošto nismo dobili nikakav akt inspekcije, a očekujemo da inspekcija obavi svoj posao, nismo htjeli razmatrati doktorsku diseraciju.

Kada je u pitanju nastavničko zvanje, stavili smo van snage zvanje redovne profesorice jer bez uspješnog završenog magistarskog studija, odnosno postdiplomskog, položenih ispita kojima nismo utvrdili i našli dokaze, nismo kao Univerzitet mogli ostati pred tom činjenicom, a da ne postupamo, morali smo dovesti ovaj proces do kraja”, istakao je.

Zvanja redovne profesorice su današnjim odlukama stavljena van snage”, rekao je Škrijelj.

Osvrnuo se i na navode da Sebija Izetbegović nije podigla diplomu magistra s Medicinskog fakulteta, ali ima uvjerenje.

“Uvjerenje o položenim ispitima podrazumijeva nazive ispita i ocjene koje je taj kandidat dobio.

Ono što je pokazivala prof. Izetbegović je neka izjava Medicinskog fakulteta. To je neuobičajen dokument za dokazivanje da ste završili magistarski studij”, objasnio je Škrijelj.

Kada su druga zvanja u pitaju, docenta i vanredne profesorice, ta uvjerenja su istekla.

“Samo je zvanje redovnog profesora trajno zvanje i to zvanje je Senat danas doveo u pitanje. 30 je bilo za, četiri protiv i osam suzdržanih”, zaključio je Škrijelj.

Pogledajte njegovo obraćanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.