Rektor UNSA Rifat Škrijelj vrlo je otvoreno progovorio o poništenju doktorata Sebiji Izebegović: “Postupit ćemo po odluci Suda”

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio privremenu mjeru osiguranja koja se odnosi na poništenje doktorata Sebiji Izetbegović oglasio se rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

Škrijelj je u razgovoru za Klix.ba kazao da u UNSA još nije stiglo Rješenje Suda pa ga ne može komentarisati.

“Ono što jedino mogu reći je da ćemo taj papir provesti u skladu s njegovim sadržajem. Univerzitet postupa u skladu s zakonom, mi smo institucija u kojoj ne smije biti dovedena u pitanje vladavina prava.

Prema tome, kada dobijemo privremenu mjeru osiguranja mi ćemo po njoj postupiti”, rekao nam je Škrijelj.

Pitali smo ga koji su koraci napravljeni nakon sjednice Senata 13. aprila ove godine te da li su već poduzete aktivnosti da se doktorat Sebiji Izetbegović poništi.

“Do sada smo uradili samo ono što smo trebali. Ja sam kao rektor upoznao Senat s Rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Imali smo sjednicu koja je održana 13. aprila i na toj sjednici sam kao rektor bio dužan da Senat UNSA-e upoznam s odlukom KUIP-a, odnosno upravnom mjerom, tj. njihovim rješenjem kojim je naređeno UNSA da primjeni član 77 Zakona o visokom obrazovanju, a to u prijevodu znači da poništimo doktorat Sebij Izetbegović”, objašnjava Škrijelj.

Dodaje da je na sjednici samo usvojen Zaključak Senata koji rektoru daje saglasnost da provede mjeru KUIP-a, koju je mogao provesti i bez da obavijesti Senat, ali je, govori nam, htio da i oni budu upoznati s tim i izjasne se.

“S 30 glasova za sam podržan da provedem mjeru. Ja mjeru još nisam proveo, a razlozi su sljedeći.

Mi smo kao UNSA dobili tog dana zahtjev advokatskog tima Sebije Izetbegović da im se da pristup i da budu stranka u procesu.

Mi smo kao UNSA poštujući pravo druge strane dali priliku, a po sugestiji našeg advokata, da dostave ukoliko imaju nove dokaze i saznanja koji bi išli u prilog Sebiji Izetbegović.

Rok koji nam je ostao da provedemo mjeru danas ističe”, kaže Škrijelj.

Dodaje da advokatski tim Sebije Izetbegović nije dostavio nove dokaz te je podnio zahtjev za produženjem roka.

Nakon što UNSA dobije akt Općinskog suda u Sarajevu postupit će po njemu, kaže Škrijelj, ali će koristiti i pravne mehanizme koji su na raspolaganju.

“Mi ćemo kao Univerzitet koristiti pouku o pravnom lijeku i ako je izrečena privremena mjera osiguranja na osnovu zaključka Senata onda ćemo i mi koristiti pravne mehanizme u osporavanju pravnog akta”, zaključuje Škrijelj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.