Reporterka Al Jazeere Balkans Nadina Malićbegović se javila iz Ukrajine: Ruske snage se ubrzano kreću prema Kijevu

Reporterka Al Jazeere Balkans Nadina Malićbegović javila se iz Ukrajine, grad Lavov, s informacijama da se ruske snage ubrzano kreću prema Kijevu u konvoju dugom čak 64 kilometra.

“Ruske snage ubrzavaju svoj put prema Kijevu, nastoje ga opkoliti sa svih strana. Drugi konvoj dolazi sa jugo-istočne strane, nema podataka o njemu, ali ukrajinske vlasti su s tim upoznate. Tvrde da je cilj opkoliti Kijev i približiti se glavnom gradu”, istakla je Malićbegović.

Navela je i da je, prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, svrgnuti Volodimira Zelenskog i na mjesto predsjednika Ukrajine postaviti “marionetu kojom će upravljati Moskva”.

“To im nije prošlo za rukom, Ukrajina pruža otpor, ali projektili su tokom noći gađali stambene zgrade, među žrtvama ima i civila. Aerodrom na sjevernoj strani Kijeva, ruske snage pokušavaju zauzeti. Pogođen je i jedan fakultet i jedno naftno skladište.

Osim toga na meti su bile i bolnice, jedna porodiljska bolnica je pogođena. To je život Kijeva”, istakla je reporterka Al Jazeere uz napomenu da se i u gradu Harkivu vode žestoke borbe.

Istakla je da su i u ovom gradu mete napada bili civilni objekti.

“Gađali su i zgradu Vlade, 70 pripadnika ukrajinske vojske je poginulo. Rusi su ušli u grad Herson i postavili svoje kontrolne punktove”, javila je Nadina Malićbegović.

Prema njenim riječima, više od 350 civila je do sada ubijeno, među njima 16 djece.

U Lavovu, gdje se trenutno nalazi, situacija je mirna, ali se tu nalazi veliki broj izbjeglica. Istakla je da je više od pola miliona ljudi napustilo zemlju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.