Šarović nakon nedolaska delegata SDA na sjednicu Doma naroda: Vidimo potpuni kolaps. Na kraju su pokazali svoje prave lice, i jedni, i drugi i treći…

Nakon što Hitna sjednica Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije održana zbog nedolaska delegata SDA, uslijedile su reakcije.

Neki su kudili SDA, a neki HDZ. Poručuju da je trebalo ući u salu i raspravljati o prijedlogu pa ga odbaciti istaknuvši da je HDZ-ov prijedlog diskriminatorski.

Mirko Šarović, lider SDS-a nazvao je ovo sabotažom.

“Namjera opozicije i drugih stranaka je da se u vremenu velike krize olakša život građanima BiH kako bi se smanjili nameti, odnosno PDV i akcize na gorivo.

No, potpuno je jasno da do toga vladajuća struktura bježi i ne želi pomoći građanima.

Ovo je vladajuća koalicija koja upravlja, a ne upravlja zemljom. Vidimo potpuni kolaps. Na kraju su pokazali svoje prave lice, i jedni, i drugi i treći.

Sve je to igra parlamentarne većine. Neće doći do promjene izbornog zakonodavstva”, rekao je Šarović.

Dodao je kako treba pojačati pritisak na njih u svim institucijama.

“Prošlo je vrijeme nametanja”, apostrofirao je nedavno za N1 predsjednik SDS-a Mirko Šarovi.

Dodaje da smo u trećem valu krize, koja će da bude još žešća. Po Šaroviću potrebna je mudrost.

“Teško da mogu da prihvatim ili podržim takvu odluku Šmita. Naš stav je da je davno prošlo vrijeme nametanja odluka, smjena zvaničnika ili nametanja zakona, to se odnosi i na ovu odluku. Vratili smo se 20 godina unazad kada je Ešdaun krenuo sa nametanjem ovakvih odluka.

Ulazimo u treći talas krize u BIH sa nesagledivim posljedicama. Sada je odgovornost najveća na vlastima u RS. Oni su krivci za stanje u koje smo došli.

Nije u pitanju pravda i da li je nešto ispravno ili ne, već da li je trebalo provocirati, kretati u neke projekte koje znamo unaprijed da će nas suprotstaviti sa SAD, GBR, EU, Njemačkom, drugim zemljama.

Neracionalna politika bez jasnog cilja, saučesnik je u ovome što se dešava.

Upozoravali smo da ne treba da otvaramo nove frontove, nove krize pa i kada je u pitanju imovina sigurno je bilo drugih načina da rješavamo ta pitanja, pa kakva god bila odluka Ustavnog suda i bez obzira koliko god smo sa njom nezadovoljni, a svi koji dolaze iz RS su nezadovoljni.

Otvaranje fronta sa jačim nije pametno, onaj ko ima batinu nastojaće da kaže da je on u pravu. Izražavam bojazan za ono što slijedi.

Bojim se da će vlast dalje da posegne za radikalizacijom, pa ćemo onda biti svi u problemu. Svi ćemo se uočiti sa ovom odlukom, ne mogu da ni na koji način da je podržim.

Pred nama su vrlo teški dani za cijelu zemlju. Ova kriza nije dostigla svoj vrhunac”, rekao je tada Šarović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.