Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Obradovani odlukom visokog predstavnika, gospodina Incka, koju su građani BiH i žrtve očekivali i mnogo ranije, ističemo da je potez OHR-a potpuno očekivan i civilizacijski gest, kojim se sprečava posljednja faza genocida, odnosno njegovo negiranje.

Državi Bosni i Hercegovini ovakvo zakonsko rješenje bilo je neophodno, jer je svjesno negiranje genocida od određenih pojedinaca i grupa konstantno narušavalo međunacionalne odnose i dovodilo do tenzija u našoj državi.

Poslije očekivane, ali i vrlo hrabre odluke gospodina Incka, vjerujemo da će proraditi svijest kod svih političara u BiH, koji su godinama sprečavali usvajanje zakona o negiranju genocida, te da će izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo OHR biti potvrđene i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također, značajno je i to da su ovom odlukom, na određen način, potvrđeni nedvosmislen stav međunarodne zajednice i njena podrška OHR-u, kao i svim pozitivnim procesima i neophodnim promjenama u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.