Sebija Izetbegović se oglasila nakon što joj je oduzeto akademsko zvanje magistra medicinskih nauka: “Radi se o protupravnom aktu, čiji je isključivi cilj da me kompromituju u javnosti”

Senat Univerziteta u Sarajevu danas je poništio zvanje Sebije Izetbegović za magistra nauka. Sada se oglasila i direktorica KCUS-a. Njeno obraćanje javnosti prenosimo u nastavku.

“Jedan broj učesnika sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je danas vanredno sazvana i održana, obavijestio me je da je Senat donio odluku kojom je usvojena Analiza Komisije koja je vršila provjeru vjerodostojnosti isprava u vezi sa mojim postdiplomskim studijem.

Ovom odlukom Senat je ovlastio Rektora da poništi upis u Matičnu knjigu magistranata koji je izvršen pod rednim brojem 437. na ime Izetbegović dr. Sebije, koja je dana 19.03.1998. godine odbranila magistarski rad na temu: „Efekti ishrane trudnica na incidenciju malformacija novorođenčadi za vrijeme rata u Sarajevu“.

Odlukom je, također, zadužena Stručna služba Univerziteta u Sarajevu da oglasi ništavim predmetni upis. Pored toga, zadužen je Medicinski fakultet u Sarajevu da pristupi reviziji i ažuriranju personalnih i studentskih dosijea, matičnih knjiga i evidencija, te da o tome u određenom roku izvijesti Senat.

Povodom Odluke, koju je danas donio Senat Univerziteta, ističem da se radi o odluci koja je isključivo motivisana političkim razlozima.

U samoj odluci nije dato bilo kakvo obrazloženje o dokazima i činjenicama koje su utvrđene u postupku koji je prethodno vođen, jer objektivno sagledavanje činjeničnog stanja ne bi dalo osnov za donošenje ove odluke.

U indeksu koji posjedujem evidentirani su položeni predmeti, ocjene i datumi polaganja, kao i potpisi profesora za svaki položeni predmet.

Indeks nisam dala Komisiji, jer se pokazalo da su pojedini značajni dokumenti iz službenih evidencija i dosijea nestali za vrijeme trajanja postupka, iako su ranije postojali i bili evidentirani.

Osnovano sam odbila predaju originalnog indeksa, da bih izbjegla mogućnost da i indeks, koji je izuzetno značajan dokaz, bude uklonjen i eventualno uništen.

U toku sutrašnjeg dana, odazvat ću se nalogu Suda i Sudu odnosno Tužilaštvu predati originalan primjerak indeksa.

Odluka Vanredne sjednice Senata očigledan je politički obračun, čiji su inicijatori pojedini bivši funkcioneri SDA koji su došli u konflikt sa politikom SDA, zbog svojih osobnih ambicija.

Uvjerena sam da će, u postupcima koji budu vođeni pred nadležnim sudovima, biti dokazana i utvrđena nezakonitost Odluke Senata i razotkrivena politička pozadina takvog postupka.

Radi se o protupravnom aktu, čiji je isključivi cilj da me kompromituju u javnosti i dovedu u pitanje moju besprijekornu akademsku karijeru”, navela je Izetbegović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.