Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu

Članovi Senata Univerziteta u Sarajevu danas su održali sjednicu na kojoj je Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje redovne profesorice na katedri za “Ginekologiju i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu.

Odluka Senata UNSA od 2014. godine kojim je Izetbegović stekla status redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo” na Medicinskom fakultetu stavljena je van snage.

Za poništenje njenog akademskog statusa bilo je 28 glasova za, četiri protiv i sedam suzdržanih.

Nova odluka kojom se Sebiji Izetbegović oduzima zvanje redovne profesorice stupa na snagu sa danom donošenja.

U toku je i press konferencija na kojoj se novinarima obraća rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Trenutno odgovara na pitanja novinara.

Podsjetimo, inspektori su prošle sedmice ušli na Medicinski fakultet u Sarajevu po prijavi da se poništi doktorat prof. dr. Izetbegović. Inspekciji je 15. marta stigla prijava za poništenje diplome.

Senat UNSA je 6. marta poništio akademsko zvanje magistra nauke Sebiji Izetbegović na vanrednoj sjednici – prenosi Radio Sarajevo.

Prof. dr. Sebija Izetbegović se zatim oglasila na društvenim mrežama i umjesto diplome magistra nauka, objavila odgovor iz Medicinskog fakulteta, Uvjerenje iz 1996. te poruku:

“Od 1097 magistara, njih 510 nije podiglo diplomu jer je fakultet nije odštampao niti ih pozvao da je preuzmu.

Umjesto toga, fakultet je izdao uvjerenje o položenom magistarskom ispitu koje je magistrima bilo dovoljno i važilo je kao diploma”, napisala je Sebija Izetbegović.

Izetbegović je objavila još i faksimil uvjerenja iz juna 1996. godine koji precizira kako je ona položila sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz osnovi Medicinskih istraživanja – Eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.