in , , ,

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell upozorava: “Preko 150.000 ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom”

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavio je kako Rusija gomila preko 150 hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku izjavio je kako Rusija gomila preko 150 hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom. Postoji mogućnost da se dogodi neki incident.

“Situacija je zabrinjavajuća. Ne možemo isključiti da se dogodi incident”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare. Nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Josep Borrell pohvalio je Ukrajinu za suzdržanost. Zatražio je od Rusije hitno krene s popuštanjem napetosti.

Visoki predstavnik je također izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 31. ožujka prestao uzimati hranu. Prosvjedujući protiv loših uvjeta u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup liječniku i lijekovima.

“Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup liječnicima. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje”. Rekao je Josep Borrell.

Međutim, Europska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije. Nakon gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.

“Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti. Ali sada je takva situacija”, rekao je Borrell.

Vojin Mijatović o intervju Hadžifejzovića s Vučićem: “Čini mi se da opet ne vidimo šumu od drveta!”

Legendarni velikan bh. košarke Nenad Marković izričit: Sa Musom i Nurkićem možemo biti važan faktor na Eurobasketu