Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije, na listi firme i biznismeni poznati Vučiću

Iz Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (US Department of the Treasury) saopćili su koje pojedince i kompanije iz Srbije, sa Kosova, Hrvatske i Bugarske će sankcionisati zbog nezakonitih aktivnosti.

Riječ je o sankcijama zbog organizovanog kriminala i korupcije za koje su napomenuli da se njima urušava vladavina prava. Među sankcionisanima su Zvonko Veselinović i Milan Radojčić za koje srbijanski mediji navode da su bliski SNS-u.

Spomenuto američko ministarstvo je Veselinovića istaklo kao “notorno koruptivnu ličnost” koja se bave švercom, trgovinom narkotika i ilegalnom trgovinom oružja na području Kosova i Srbije. Predstavljen je kao čelnikom organizovane kriminalne grupe koja se bavi navedenim nezakonitostima.

Navdeno je da su se Zvonko i njegov bratk Žarko Jovan Veselinović dogovarali s političarima kako bi im pomogli da pobjede na izborima, a to je značilo i finansiranje aktivnosti kandidata na izborima. Tvrdi se da su zauzvrat imali poslovne benefite, a da ih pri tom ne kontroliše vlast u Srbiji.

Na listi sankcionisanih su i:

Željko Bojić;

Andrija Bojić;

Milan Mihajlović;

Miljan Radisavljević;

Milojko Radisavljević;

Siniša Nedeljković;

Radule Stević;

Na listi sankcionisanih kompanija su;

Inkop Ćuprija sa sjedištem u Srbiji;

Civija Komerc sa sjedištem u Srbiji;

S.Z.T.R. Prizma sa sjedištem na Kosovu;

Ferari preduzeće sa sjedištem na Kosovu;

Betonjerka sa sjedištem u Srbiji;

Dolly Bell sa sjedištem u Srbiji;

Novi Pazar Put sa sjedištem u Srbiji;

Kristal sa sjedištem na Kosovu;

Nautikacentar sa sjedištem u Hrvatskoj;

Rad Zvecan sa sjedištem u Srbiji;

Radule sa sjedištem na Kosovu;

Markom Metal Commecre sa sjedištem u Srbiji;

Metal Robna kuća u Srbiji;

P.T.P. Metal sa sjedištem na Kosovu;

Robna kuća Metal na Kosovu;

Farma izvor sa Kosova;

Inter Blue sa sjedištem na Kosovu;

Babudovac B.I. sa Kosova;

Garac Inžinjering iz Bugarske;

Radovav Radić B.I. Group sa sjedištem na Kosovu.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci američka administracija najavljuje sankcionisanje pojedinaca i organizacija na Zapadnom Balkanu.

Kako su saopćili, današnje se radnje poduzimaju u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 13818, koja se nadovezuje i provodi Globalni zakon o odgovornosti za ljudska prava – Magnitsky, a cilja na one koji su odgovorni za korupciju i ozbiljne povrede ljudskih prava.

“Transnacionalni organizirani kriminal i korupcija često idu ruku pod ruku s masovnim destabilizirajućim učincima na vladavinu prava i demokratsko upravljanje”, rekla je čelnica Ureda za kontrolu strane imovine Andrea M. Gacki.

“Nastavit ćemo agresivno razbijati veze između transnacionalnih kriminalnih organizacija i koruptivnih aktivnosti, posebno onih na vlasti koji imaju povjerenje javnosti.”

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu Milana Radoičića, biznismena sa sjevera Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset s njima povezanih osoba.

Na listi je, pored ostalih, Željko Bojić, bivši šef operative Policije Kosova za sjever, koji je kao i Radoičić, bio dovođen u vezu s ubistvom srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića. Za Bojićem tragaju kosovske institucije.

Na listi je i Marko Rošić, optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Među osobama pod sankcijama SAD je i Radule Stević, jedan od srpskih preduzetnika poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte na sjeveru Kosova.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i više od 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu, sa sjedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Među njima je i firma Dolly Bell iz Beograda koja se dovodi u vezu sa Zvonkom Veselinovićem, kao i preduzeće Civija Komerc iz Šapca za prodaju motornih vozila, građevinsko preduzeće INCOP iz Ćuprije, Betonjerka Aleksinac, Samostalna trgovinska radnja Prizma iz Mitrovice, Novi Pazar-Put i druge.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

Kako se navodi na internet stranici Ministarstva finansija SAD, listu pojedinaca i njihovih kompanija u određenim državama objavila je 8. decembra Kancelarija za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Ašets Control).

Ova Kancelarija upravlja i sprovodi ekonomske i trgovinske sankcije zasnovane na ciljevima američke spoljne politike i nacionalne bezbednosti protiv ciljanih stranih zemalja i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, onih koji su uključeni u aktivnosti koje se odnose na širenje oružja za masovno uništenje i drugim pretnjama nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici ili ekonomiji Sjedinjenih Država.

Ministarstvo finansija SAD optužilo je Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka da su imali dogovore sa političarima da pomognu njihovim strankama da pobijede na izborima i da su davali novac političkim kandidatima.

Zauzvrat, političari su davali braći najbolje infrastrukturne ugovore, osigurali im vlasničke poslovne informacije kako bi podržali njihove investicije i dali im kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.