Specijalni savjetnik državnog sekretara SAD o sankcijama: Tokom posjete BiH sam jasno rekao da će se SAD suprotstaviti korumpiranim akterima u BiH

Savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet komentirao je današnje uvođenje sankcija Milanu Tegeltiji, Mirsadu Kukiću, Miloradu Dodiku, ali i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke te je naglasio kako je sankcije najavio još tokom posjete BiH.

Chollet je izjavio kako je uvođenje sankcija pojedincima i firmama iz Bosne i Hercegovine važan korak za dalje procese.

“Ovo je važan korak. Kada sam posjetio Bosnu i Hercegovinu u novembru, jasno sam rekao da će se Sjedinjene Američke Države suprotstaviti korumpiranim akterima. Ljudi iz Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje”, izjavio je Chollet.

Podsjetimo, State Department, čiji je član i Derek Chollet, uveli su danas sankcije predsjedniku PDA Mirsadu Kući i bivšem predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji. Sankcije State Departmenta prije svega podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD.

Pored Milana Tegeltije, na listi sankcionisanih završila je i njegova supruga Tijana Tegeltija i njoj je također zabranjen ulazak u SAD.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, saopćeno je.

Što se tiče Mirsada Kukića, State Department s liderom PDA povezuje koruptivne aktivnosti koje se tiču rudnika u Banovićima.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi.

Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, navedeno je iz State Departmenta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.