Sud odbio žalbu advokata Sebije Izetbegović o mjeri osiguranja, slijedi parnični postupak

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 27. jula ove godine rješenje kojim se odbija žalba advokatskog tima direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović na odluku Općinskog suda.

Slijedi redovni parnični postupak

Općinski sud je, podsjetimo, odbio zahtjev o donošenju mjere osiguranja kojom bi se odložila provedba odluka Senata UNSA-e, a kojima se Izetbegović oduzima zvanje profesorice.

Kako je objašnjeno nakon ove odluke slijedi redovni parnični postupak.

Oglasili se advokati

Advokat koji zastupa UNSA Enver Smajkan rekao je da je Rješenje danas dostavljeno advokatima s obzirom na to da je bio period godišnjih odmora.

“Doneseno je rješenje Općinskog suda kojim je odbijena žalba profesorice Izetbegović na rješenje prvostepenog suda kojim je odbijena njena mjera osiguranja za zvanje profesorice”, kaže Smajkan – prenosi Klix.

Član advokatskog tima Sebije Izetbegović Esad Oruč kazao je da on i njegova kolegica Senka Nožica još nisu imali uvid u spomenuto Rješenje.

Ipak, objašnjava da ukoliko je žalba odbijena da to ne znači da je zvanje profesorice definitivno oduzeto.

“Ovdje govorimo o mjeri osiguranja i u tom postupku se nije počelo odlučivati da li je odluka kojom se oduzima profesorici izbor u zvanje zakonita ili ne, tek očekujemo pripremno ročište”, kaže Oruč.

“Žalba se odbija i prvostepeno rješenje potvrđuje. Prvostepenim rješenjem Općinskog suda u Sarajevu 15. jula 2023. godine je odlučeno kako slijedi:

Odbija se prijedlog za određivanje mjere osiguranja kojom se traži da se odloži izvršenje Odluke protivnika o stavljanju van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu broj od 29. marta 2023. godine, te da se zabrani protivniku da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršenju naprijed navedene Odluke sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka u kojem se odlučuje o poništenju iste odluke ili do druge odluke suda”, navodi se u dijelu presude.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.