in ,

Suza, suzu goni: Supruga Ratka Mladića, ratnog zločinca: “Mislim da je on čovjek za neko drugo društvo, pravednije i humanije”

Supruga Ratka Mladića navodi da je on uvijek bio jako pažljiv i prema njoj i prema djeci

Supruga zločinca Ratka Mladića, Bosiljka Mladić, koji je pravoravosnažno osuđen na doživotni zatvor, dala je izjavu za srbijanske Novosti.

“Mislim da je on čovjek za neko drugo društvo, pravednije i humanije. Uvijek je isticao rad i samo rad. Tako je i stigao od potporučnika do generala, uz mene, uz našu djecu. Uvijek bi našao neki način da mi pokloni cvijet ili zamoli čuvara u pritvorskoj jedinici da ubere neki cvijet i da mi ga donese”, kazala je.

Uvijek je bio jako pažljiv, i prema meni i prema djeci. Kaže, kad čujem tebe i djecu, ja sam sretan čovjek – ispričala je, između ostalog, Bosiljka Mladić.

Podsjetimo, zločinac Mladić je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Sudsko vijeće u prvostepenom postupku odlučilo je da Mladić nije kriv po tački broj 1, odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vijeće je odlučilo da je Mladić kriv kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata.

Između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Carmel Agius na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a upozorio Srbiju i Aleksandra Vučića: “Prošlo je više od šest godina od kako je zatraženo izručenje Jojića i Radete”

Akademik Duraković “silovito” o Mladiću: “Presuđeno je institucijama koje su na genocidu i zločinu stvorile RS”