Sve spremno za Oscare, otkrivamo detalje, film Jasmile Žbanić “Quo Vadisa, Aida?” u konkurenciji za najbolje strano ostvarenje!

Sve je spremno za 93. ceremoniju dodjele Oscara. U konkurenciji za najbolji strani film je i film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić.

Američka Akademija filmskih nauka i umjetnosti saopštila je spisak glumaca i poznatih ličnosti koji će biti voditelji 93. ceremoniju dodjele Oscara u Los Angelesu. Među zvijezdama su Harrison Ford, Brad Pitt, Halle Berry , Steven Soderbergh, Joaquin Phoenix, kao i reditelj filma „Parazit“ koji je prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oscara za najbolji film.

Svi nominovani moraju biti fizički prisutni na samoj ceremoniji.

Film „Munk“ u kojem glumi Gary Oldman postao je favorit za Oscara jer je nominovan u čak 10 kategorija.

Nomadland” koji je osvojio 4 BAFTA-e, nominovan je u 6 kategorija za Oscara.

Po 6 nominacija imaju i filmovi “The Father”, Judas and the Black Messiah, Minari, “Nomadland” i “The Trial of the Chicago 7.

Film “Quo vadis, Aida” rediteljice Jasmile Žbanić, nominovan je u kategoiji najbolji strani film, odnosno, najbolji međunarodni film.

Po prvi put u historiji Oscara dvije rediteljke, Chloé Zhao za “Nomadland” i Emerald Fenel za “Promis ing Young Woman” su se našle u trci za nagradu za najbolji film ali i najbolju režiju.

Pet pjesama nominovanih za ovogodišnje Oscare izvest će se na krovu novog muzeja Akademije filmske umjetnosti te u malom ribarskom gradiću na Islandu, što je ideja kako bi se osvježio format showa prilagođen pandemijom.

Ovogodišnji Oscari slijede temu “nagrade prikaži kao film” i primarno će biti održani uz fizički razmak na željezničkoj stanici u centru Los Angelesa.

Producenti su također najavili emisiju nakon glavnog događaja u kojoj će se prikazati najveći dobitnici sa svojim zlatnim kipićima te reazgovori sa zvijezdama.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.