Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo, slijede sastanci sa bh. zvaničnicima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje će započeti svoju zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

On je stigao nekoliko dana nakon zvaničnog početka predizborne kampanje, a programom posjete planirano je da se susretne sa svim članovima Predsjedništva BiH te delegacijom oba doma državnog parlamenta.

Sa Erdoganom su došli i pojedini ministri iz turske vlade – javlja Klix.

Kako su saopćili iz Parlamenta BiH, u delegaciji bit će ministar vanjskih poslova Mevltt Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank,

ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus i ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu. Također dolaze i zamjenik predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Omer Celik,

zamjenik predsjednika AKP-a, parlamentarac ove stranke ispred Grada Burse Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen i ambasador Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Erdogan je posljednji put u BiH bio prošle godine u augustu kada je bio kum kćerki Bakira Izetbegovića, no njegovoj posjeti i odlasku u Tursku, raduje se uvijek i Milorad Dodik.

On svaki put ističe da je saradnja turskim predsjednikom dobra te da je on dobar lider i važan partner u regionu.

Osim što dolazi u momentu predizborne kampanje i komplikovane geopolitičke situacije u svijetu, u BiH vlada i snažna politička kriza izazvana mogućim nametanjem izmjena u Izbornom zakonu BiH.

Nakon posjete BiH, Erdogan će otići u Srbiju, a zatim i Hrvatsku.

S obzirom na to da s Erdoganom stižu i turski privrednici, osim političkih na stolu će očigledno biti i ekonomske teme.

To bi mogla biti šansa za podizanje privredne saradnje BiH i Turske na viši nivo.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.