in , ,

U BiH dolaze arapski investitori koji žele graditi turističko naselje

U gradnju infrastrukture vodovoda i putnih veza do lokacije koja se nalazi iznad Vareša, na nadmorskoj visini zračne banje, planirano je ulaganje deset miliona eura, a izgradnja kompleksa trajat će deset godina

Pozitivne priče iz Vareša sve su češće, a posljednjom se najavljuje višemilionska investicija arapskih biznismena koji će na 55 hektara otkupljenog zemljišta graditi hotele, adrenalin parkove i biciklističke staze.

Iako je načelnik Vareša Zdravko Marošević izjavio da postoje indicije o investiranju Arapa na području Vareša, to je potvrđeno na posljednjem sastanku u Vladi ZDK, gdje su domaćini razgovarali s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije.

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš planira graditi veliki turističko-rekreacioni kompleks, a sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK Arnel Isak i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević – piše Klix.

Emir Terović, direktor firme REC Sarajevo, konsultant investitora, upoznao je premijera Bašića o tome da je investitor već otkupio privatno zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa s hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

U gradnju infrastrukture vodovoda i putnih veza do lokacije koja se nalazi iznad Vareša, na nadmorskoj visini zračne banje, planirano je ulaganje deset miliona eura, a izgradnja kompleksa trajat će deset godina.

Navedeno područje nalazi se na granici s općinom Ilijaš i dosad nije bilo tretirano prostornim planom, tako da investitor očekuje da se izrada prostorno-planske dokumentacije završi što prije, kako bi mogla započeti realizacija ove velike investicije.

Premijer Bašić istakao je spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona i svih organa kantonalne uprave da pomognu i budu servis Općini Vareš da se ubrza izrada prostorno-planske dokumentacije te izdavanje odgovarajućih odobrenja i saglasnosti.

“Vlada će se maksimalno uključiti kako bi se što prije stvorili uslovi za početak realizacije ove investicije, od koje će najveću korist imati lokalna zajednica, ali i ZDK. Ovo je poruka i svim drugim investitorima koji žele investirati na području našeg kantona”, rekao je premijer Bašić.

Fenomen u BiH koji nadživljava vrijeme i sve nepogode: Čudotvorni “Djevojački grob” nadomak Dervente

Odustao na pitanju za pola miliona: Znate li vi odgovor na ovo?