Joe Biden počeo posjetu Saudijskoj Arabiji, a onda se odlučio za pozdrav dodirom pesnica sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom

Joe Biden započeo je posjetu Saudijskoj Arabiji u petak pozdravivši se dodirom pesnica sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, i rukujući sa kraljem Salmanon, dok Washington nastoji da obnovi odnose sa zemljom za koju je Biden ranije obećao da će se postarati da bude izopštena na međunarodnoj sceni poslije ubistva novinara Washington Posta Džamala Kašogija – piše Glas Amerike.

Energetski i bezbjednosni interesi naveli su Bidena i njegove saradnike da odustane od odluke o izolaciji zalivskog giganta u proizvodnji nafte, koji je u međuvremenu jačao odnose sa Rusijom i Kinom.

Međutim, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan je odmah pokušao da umanji očekivanja da će doći do bilo kakvog neposrednog povećanja u snabdijevanju naftom, što bi pomoglo da se smanje visoke cijene benzina i najveća inflacija u Americi u posljednjih 40 godina.

Biden je izjavio da će pokrenuti pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, ali nije konkretno rekao da li će sa liderima razgovarati o ubistvu Kašogija. On se prvo sastao sa princom Halidom al-Fajsalom, guvernerom pokrajine Meka, u kojoj se nalazi grad Džeda na Crvenom moru.

Američki predsjednik se zatim uputio u kraljevsku palatu, gdje je saudijska televizija prikazala snimak kako se pozdravlja dodirom pesnica sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Državna novinska agencija SPA kasnije je objavila fotografiju Bidena kako se rukuje sa kraljem Salmonom bin Abdulazizom.

Na početku Bidenove posete Bliskom istoku, zvaničnici su rekli da će on izbjegavati blizak kontakt, kao što je rukovanje, iz predostrožnosti zbog Covida 19. Međutim, predsjednik se na kraju ipak rukovao tokom izraelskog dijela turneje.

Poslije susreta sa kraljem, Biden i njegov tim počeli su radnu sesiju sa prijestolonasljednikom Bin Salmanom i saudijskim ministrima.

Bijela kuća obično, prije sletanja predsjedničkog aviona, objavljuje imena stranih zvaničnika koji će dočekati predsjednika, ali ovog puta su detalji objavljeni tek nakon što je Biden napustio aerodrom.

Kada je bivši predsjednik Donald Trump, koji je njegovao bliske odnose sa Bin Salmanom, posjetio Saudijsku Arabiju 2017, dočekao ga je kralj Salman, koji se u posljednje vreme rijetko pojavljivao u javnosti. Guverner Meke se sastao sa francuskim predsjednikom kada je krajem prošle godine Emmanuel Macron posetio Džedu.

Politički komentatori pažljivo će pratiti govor tijela i retoriku za vrijeme ove osjetljive posjete, i razmatrati da li je Biden u stanju da obnovi odnose sa prijestolonasljednikom koji je de fakto vladar saudijskog kraljevstva.

Američke obavještajne agencije su zaključile da je saudijski prijestolonasljednik direktno odobrio ubistvo kolumniste Washington Posta Džamala Kašogija 2018. godine, dok princ demantuje da je imao ulogu u ubistvu.

Biden želi da “rekalibriše” odnose Washingtona sa Saudijskom Arabijom, a ne da ih prekine, rekao je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan.

Američki predsjednik u četvrtak je izjavio da je njegov stav o ubistvu Kašogija “apsolutno” jasan. Biden je svoj komentar da Saudijska Arabija treba da bude izopštena iznio prije manje od dvije godine, poslije ubistsva novinara, i dok je vodio kampanju za predsjednika.

Saudijska ambasadorica u Washingtonu Rima bint Bandar Al Saud, koja je bila dio saudijske delegacije koja je dočekala Bidena, u članku za Politico naglasila je da je Saudijska Arabija “zgrožena” zbog ubistva novinara, opisujući ga kao zvjerstvo, i rekla da taj događaj ne može da definiše američko-saudijske odnose – zaključuje se u tekstu Glasa Amerike.

Pogledajte i video prilog susreta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.