Nakon poziva Biden-Xi, Sjedinjene Američke Države odmah žestoko upozorile Kinu da bi se mogla suočiti sa sankcijama ako podrži Rusiju u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u petak kineskog lidera Xi Jinpinga na “posljedice” ako Peking pruži materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, saopštila je Bijela kuća, dok su obje strane naglasile potrebu za diplomatskim rješenjem krize.

Iako Bijela kuća nije navela kakve bi to posljedice mogle biti, niti kako će SAD definirati “materijalnu podršku”, sekretarica za štampu Jen Psaki naznačila je da bi to moglo uticati na masivne kineske trgovinske tokove.

“Sankcije su svakako jedan alat u kutiji alata”, rekla je Psaki na redovnom brifingu za novinare na pitanje da li bi se Kina, najveći svjetski izvoznik, mogla suočiti s trgovinskim carinama ili sankcijama.

Govoreći nakon skoro dvosatnog video poziva između Bidena i Xija, Psaki je rekla da će Sjedinjene Države o svim posljedicama direktno prenijeti Pekingu “sa evropskim partnerima i kolegama”.

Implikacije i posljedice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji

U pozivu, koji je došao u vrijeme produbljivanja sukoba između dvije najveće svjetske sile, Biden je detaljno opisao napore Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da odgovore na invaziju Ukrajine, uključujući nametanje troškova Rusiji.

“Opisao je implikacije i posljedice ako Kina pruži materijalnu podršku Rusiji dok izvodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile”, navodi se u saopćenju Bijele kuće, dodajući da je Biden “podvukao svoju podršku diplomatskom rješavanju krize”.

Visoki američki zvaničnik koji je informirao novinare o pozivu rekao je da je Biden prenio da će se Peking suočiti s posljedicama ne samo od Sjedinjenih Država, već i iz cijelog svijeta.

“Predsjednik zaista nije postavljao konkretne zahtjeve Kini”, rekao je zvaničnik. “Mislim da je naš stav da će Kina sama donositi odluke.”

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Xi rekao Bidenu da se rat u Ukrajini mora okončati što je prije moguće i pozvao zemlje NATO-a da vode dijalog s Moskvom. On, međutim, nije pripisao Rusiju krivicu za invaziju, na osnovu izjava Pekinga o pozivu.

“Glavni prioriteti sada su nastavak dijaloga i pregovora, izbjegavanje civilnih žrtava, sprječavanje humanitarne krize, prekid borbi i okončanje rata što je prije moguće”, rekao je Xi.

Xi je zagovarao dijalog i pregovore između Rusije i Ukrajine i predložio Vašingtonu i NATO-u da vode pregovore s Rusijom kako bi riješili “suštinu” ukrajinske krize i riješili sigurnosne brige i Rusije i Ukrajine.

“Ukrajinska kriza je nešto što ne želimo da vidimo”, citiraju kineski državni mediji riječi Xija u pozivu, za koji se navodi da je zatražila američka strana.

Xi je upozorio na sankcije.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.