Američki predsjednik Joe Biden uputio veoma snažne poruke: “Palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu koja je nezavisna, suverena, održiva i susjedna

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden izjavio je u petak, zajedno sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali, da će nastaviti da podržava rad ka rješenju dvije države za izraelsko-palestinski sukob, ali je priznao i da to “može izgledati tako daleko” – piše Glas Amerike.

“Palestinski narod sada pati”, rekao je on. “To se može jednostavno osjetiti, vaša tuga i frustracija. U Sjedinjenim Državama to možemo osjetiti.”

Biden je podvukao potrebu za ponovnim pokretanjem direktnih pregovora koji bi mogli da dovedu do susjedne palestinske države uz državu Izrael, sa sigurnim i dogovorenim granicama na kojima svako može da živi u “miru i bezbjednosti”.

Predsjednik SAD je rekao da “palestinski narod zaslužuje sopstvenu državu koja je nezavisna, suverena, održiva i susjedna. Dvije države za dva naroda, od kojih oba imaju duboke i drevne korene u ovoj zemlji, koji žive jedan pored drugog u miru i bezbjednosti”.

Abas je rekao da je vrijeme da se “okrene stranica o izraelskoj okupaciji naše zemlje”. On je također rekao da Izrael “ne može da nastavi da djeluje kao država iznad zakona”.

Obećavajući da će SAD nastaviti rad ka cilju postizanju pravednog sporazuma, Biden je tokom svoje posjete najavio 316 miliona dolara finansijske pomoći Palestincima. Dio pomoći SAD uključuje paket pomoći od 100 miliona dolara za medicinske ustanove u ovoj oblasti kao dio višegodišnje obaveze usmjerene na pomoć palestinskim zdravstvenim službama.

“Čak i ako tlo u ovom trenutku nije zrelo za ponovno pokretanje pregovora, Sjedinjene Države i moja administracija neće odustati od zbližavanja Palestinaca i Izraelaca, obje strane”, rekao je on.

“Ove bolnice su kičma palestinskog zdravstvenog sistema”, rekao je on, hvaleći rad medicinskih sestara i prepričavajući iskustvo svoje porodice sa potrebom za hitnom medicinskom pomoći.

Druge planirane najave uključivale su one koje se fokusiraju na palestinski ekonomski razvoj, kao što je razvoj 4G mobilne mreže u Gazi i na Zapadnoj obali.

Sljedeća Bidenova stanica – Saudijska Arabija

Biden dalje putuje u Saudijsku Arabiju. Samo nekoliko sati prije njegovog dolaska, Saudijska Arabija je u četvrtak kasno objavila da otvara svoj vazdušni prostor za “sve prevoznike”, čime se ukida zabrana letova u i iz Izraela.

Biden se u četvrtak sastao sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom. Nakon sastanka, dvojica lidera su održala zajedničku konferenciju za novinare kako bi iznijeli njihov dogovor da neće dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila.

Oni, međutim, nisu mogli da se dogovore oko toga koja su najefikasnija sredstva za sprječavanje iranskog nuklearnog razvoja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.