U BiH dolaze arapski investitori koji žele graditi turističko naselje

Pozitivne priče iz Vareša sve su češće, a posljednjom se najavljuje višemilionska investicija arapskih biznismena koji će na 55 hektara otkupljenog zemljišta graditi hotele, adrenalin parkove i biciklističke staze.

Iako je načelnik Vareša Zdravko Marošević izjavio da postoje indicije o investiranju Arapa na području Vareša, to je potvrđeno na posljednjem sastanku u Vladi ZDK, gdje su domaćini razgovarali s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije.

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš planira graditi veliki turističko-rekreacioni kompleks, a sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK Arnel Isak i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević – piše Klix.

Emir Terović, direktor firme REC Sarajevo, konsultant investitora, upoznao je premijera Bašića o tome da je investitor već otkupio privatno zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa s hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

U gradnju infrastrukture vodovoda i putnih veza do lokacije koja se nalazi iznad Vareša, na nadmorskoj visini zračne banje, planirano je ulaganje deset miliona eura, a izgradnja kompleksa trajat će deset godina.

Navedeno područje nalazi se na granici s općinom Ilijaš i dosad nije bilo tretirano prostornim planom, tako da investitor očekuje da se izrada prostorno-planske dokumentacije završi što prije, kako bi mogla započeti realizacija ove velike investicije.

Premijer Bašić istakao je spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona i svih organa kantonalne uprave da pomognu i budu servis Općini Vareš da se ubrza izrada prostorno-planske dokumentacije te izdavanje odgovarajućih odobrenja i saglasnosti.

“Vlada će se maksimalno uključiti kako bi se što prije stvorili uslovi za početak realizacije ove investicije, od koje će najveću korist imati lokalna zajednica, ali i ZDK. Ovo je poruka i svim drugim investitorima koji žele investirati na području našeg kantona”, rekao je premijer Bašić.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.