Udruženje generala BiH žestoko reagovalo na teške optužbe Stjepana Kljuića kod Hadžifejzovića

Na izjave Stjepana Kljujića na FACE TV od 06.05.2022 danas je reagiralo i Udruženje generala BiH.

Kljuić je tokom gostovanja spomenuo nekoliko generala koji će tražiti gostovanje u emisiji FACE TV, kako bi iznijeli lične stavove i odgovore na te izjave.

“Duže vremena nam je trebalo da pokušamo shvatiti neke od izjava člana Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande OS RBiH, gospodina Stjepana Kljuića koje je izrekao u sinoćnjem gostovanju u emisiji Centralni dnevnik FACE TV.

Odlučili smo da sa uvaženim gospodinom Kljuićem ne ulazimo u raspravu iz razloga poštovanja njegove funkcije u navedenim institucijama Republike Bosne i Hercegovine, ali ćemo iz respekta prema historijskim činjenicama ispraviti izrečene krive navode.

Naši članovi, penzionisani generali Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, kao zarobljenici tadašnje JA su razmijenjeni 13. maja 1992. godine, a ne u augustu 1992. godine kako je navedeno.

U augustu 1992. godine general Karavelić je bio član Generalšataba OS RBiH, a 01. septembra 1992. godine raspoređen na dužnost Zamjenika komandanta 1. korpusa Armije RBiH na čijem čelu se nalazio Mustafa Hajrulahović – Talijan.

“Samo ćemo iznijeti činjenicu”

General Ajnadžić je u augustu 1992. godine vršio dužnost Komandanta Podrinjske brigade ŠTO RBiH, u kojem periodu je radio na transformaciji jedinica i formiranju 101.bbr/1. korpusa čiji je u septembru postao i prvi komandant.

Izuzetno je tužno bilo čuti da član naše Vrhovne komande kaže da su pripadnici, jedne od ustrojenijih brigada Armije RBiH, 7.MSbbr/3. korpusa ARBiH “opljačkali” Vareš.

Samo ćemo iznijeti činjenicu da su jedinice Armije oslobodile Vareš od jedinica HVO koje su imale, u to vrijeme, punu saradnju sa tzv. VRS i spriječavale sve pokušaje oslobađanja teritorija RBiH.

Posebno nas je pogodilo pominjanje naših preminulih prijatelja i saboraca od strane gospodina Kljuića.

Obavještavamo ga ovom prilikom, da svake godine obilježavamo i odajemo počast prilikom godišnjica smrti generala Hajrulahovića, generala Šibera i generala Divjaka, zajedno sa njihovim porodicama, pripadnicima OS BiH, ministarstvima za pitanja boraca i prijateljima.

A toga je i bio svjedok u par navrata prisustvujući godišnjicama generala Hajrulahovića”, navodi se u reakciji Udruženja generala BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.