Vlada Kantona Sarajevo oštro osudila izjavu Stjepana Kljuića o hidžabu i ministrici Hota-Muminović

Vlada Kantona Sarajevo osuđuje neprimjerenu izjavu bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Kljuića, a koja se odnosi na ministricu odgoja i obrazovanja KS Naidu Hota-Muminović.

Kljujić je gostujući na televiziji Face izjavio:

“Ja kad vidim onu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo, zabrađena. Pa šta ona misli, šta misle ona inovjeraca djece, kad je vide … Pa to se pojačava … Javna funkcija mora biti takva.”

Voditelj emisije Senad Hadžifejzović je poručio kako je to njeno pravo i njen izbor, na što je Kljuić rekao: “Ma nemoj…”.

Odmah je reagovala Vlada Kanton Sarajevo, kao i premijer Edin Forto.

“Vlada KS potcrtava da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakog da može postupati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, te odbacuje Kljuićevu insinuaciju da hidžab vrijeđa bilo koga.

Ovakav komentar u javnom prostoru je govor mržnje koji se, nažalost, normalizuje diljem BiH.

Vlada KS, na čelu s premijerom Edinom Fortom, daje punu podršku ministrici Hota-Muminović, koja neumorno pokreće promjene sistema obrazovanja, dok njena posvećenost i predanost plijeni pažnju.

Ministrica Hota-Muminović niti jednim svojim gestom nije pokazala nepoštovanje prema bilo kome, dajući lični primjer odgovornosti za postupke i riječi u javnom prostoru”, navedeno je.

https://www.youtube.com/watch?v=KuCSz3DhHZc

Forto je na svom Twitteru poručio da se u Sarajevu nikada neće tolerisati uvrede i diskriminaciju po bilo kojem osnovu.

“Ministrica Hota Muminović ima i uvijek će imati moju punu podršku i svaka uvreda na račun njenog hidžaba bit će uvreda i na moj račun lično. Neka je sram Stjepana Kljuića koji je sebi ovo dozvolio”, napisao je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.