Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell u vojnoj bazi Butmir: “Uvjeravam građane BiH da čvrsto stojimo iza mira i stabilnosti”

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost politiku Josep Borrell stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini. U svom prvom obraćanju Borell je pozvao političare da rade za boljitak BiH i kazao da EU čvrsto stoji iza naše zemlje.

“U ovom sukobu između vladavine prava i vladavine jačega vidimo jedan dobar podsjetnik očuvanja mira. Nekada da bi očuvali mir morate pokazati i snagu.

U ovom sukobu svijet stoji ujedinjen sa 141 zemljom članicom UN koja je zahtjevala hitni prestanak ruske agresije.” kazao je Borell u vojnoj bazi Butmir.

“U ovom ključnom trenutnku izuzetno je važno prisustvo EUFOR-a na terenu u osiguranju bezbjednosti. Još je važnije nego ikada. Iz tog smo razloga uduplali naše prisustvo. Osnažili smo dodatno naše prisustvo i u ovom trenutku uvjeravam građane BiH da je naše čvrsto opredjeljenje očuvanje stabilnosti BiH.

Važnost mira i sigurnosti je nesporna i svako od nas ima ulogu u njihovom očuvanju. Prije 30 godina situacija je ovdje bila mnogo gora. Mi smo od svojih predaka naslijedili prošlost sa njenim dobrim i lošim stranama. Naša je uloga da podržimo žrtve i kaznimo počinioce. Vaša uloga u svemu tome je nezamjenjljiva.

Pozivam sve današnje političke aktere da zajednički rade, da ne blokiraju institucije, da udruže snage i iskoriste ekonomske potencijale, da se bore protiv korupcije.

I zato u ovom svečanom času skoro 30 godina nakon početka opsade Sarajeva u prisustvu vas pripadnika operacije ALTHEA pozivam izabrane državne dužnosnika i parlamentarce da zajednički rade na pronalaženju rješenja i zajedničko djelovanje u okviru institucija.” rekao je Borrell.

U posjeti našoj zemlji je u društvu Borrella je i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

Borell će se danas sastati sa predstavnicima vlasti u BiH, te sa predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva. Napominjemo, večeras u 20 sati Borrell će gostovati i u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem na N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.