Visoki predstavnik Evropske unije nakon sporazuma bh. lidera u Briselu jasan: “Njihovo potvrđivanje opredijeljenost da poduzmu potrebne reforme pozdravljam”

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozitivno je ocijenio jučerašnji sastanak lidera bh. političkih stranaka u Briselu.

“Na inicijativu predsjednika Evropskog vijeća, jučer smo održali intenzivne rasprave sa bh. političkim liderima, što je rezultiralo političkim dogovorom o spuštanju tenzija u zemlji”.

“Lideri su ponovili svoju opredijeljenost za budućnost BiH u Evropskoj uniji i ja pozdravljam njihovo potvrđivanje opredijeljenost da poduzmu potrebne reforme u tom pogledu”, komentirao je Borell na Twitteru.

Podsjećamo,, u prisustvu predsjednika Evropskog vijeća, Charlesa Michela i visokog predstavnika Evropske unije, Josepa Borrella, lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su sastanak 12. juna 2022. godine u Briselu i usvojili politički sporazum – stoji u saopštenju Delegacije Evropske unije koje zvanično dostavljeno portalu Bhdijaspora.net.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iznova potvrđuju svoju posvećenost:

– očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne te funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa Ostalima), građani Bosne i Hercegovine, te dva entiteta i Distrikt Brčko, uspostavljenе u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir;

– poštivanju principa vladavine zakona i provođenju slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvoju demokratskih institucija na svim nivoima vlasti;

– principima i vrijednostiма na kojima se temelji Evropska unija i demokratska društva te budućnosti Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji;

Naglašavaju važnost provođenja reformi koje unapređuju evropske integracija Bosne i Hercegovine, odnosno 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije.

Učesnici se pozivaju na Zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornostи koju imaju prema svim građanima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu „Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ES‑11/1 o agresiji na Ukrajinu”, usvojenu 2. marta 2022.

Za postizanje ovih ciljeva, učesnici su saglasni da je nužno jačati povjerenje, dijalog, izgradnju kompromisa i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini – navodi se između ostalog u tom saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.