in , ,

Vrlo bitne i jake poruke dolaze iz Crne Gore: “Svaki častan Srbin stidi se genocida u Srebrenici”

Draginja Vuksanović Stanković je dodala kako Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije uperena protiv naroda, pa tako ni protiv srpskog naroda

Predsjednica Kluba SDP-a, u Skupštini Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković, istakla je kako se svaki častan Srbin stidi genocida iz ljeta 1995. godine

Dodala je kako Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije uperena protiv naroda, pa tako ni protiv srpskog naroda.

Nije se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici? Zbog čega?

Vuksanović Stanković: Očekuje se odluka o amandmanima. Predlagač treba odlučiti hoće li prihvatiti određene amandmane. Očigledno se o toj Rezoluciji neće glasati ni u ponedjeljak.

Hoće li biti dovoljno ruku da se izglasa?

Ukoliko se uzme u obzir opozicija, potrebno je da glasa i neko od vladajuće većine kako bi prošla. Mislim da predloženi amandmani vladajuće većine neće biti prihvatljivi. Obesmislili su samu Rezoluciju. Određeni poslanici hoće da izjednače genocid u Srebrenici, koji je nesporno utvrđen, sa svim ostalim zločinima za koje ne postoje pravosnažne odluke. Očekujem da URA odbije te prijedloge i da se ujednače sa glasovima opozicije.

Ako URA glasa “za” da li će to biti kap koja je prelila čašu u vladajućoj koaliciji?

Mislim da neće uticati na njihove odnose. Njihov cilj je da se zauzmu pozicije po “dubini i širini”.

Oštra rasprava vodila se u Skupštini CG oko toga kakav je tekst. Da li označava cijeli jedan narod ili ne. Zašto je to tako ako je u pravosnažnim presudama jasno naznačeno da je krivica individualna, a ne kolektivna?

Pojedini politički subjekti vladajuće većine nama spočitavaju kao se Rezolucijom osuđuje čitav jedan narod. Ne možemo zbog Ratka Mladića osuditi srpski narod. Ja vjerujem da se svaki častan Srbin stidi onoga što je urađeno u Srebrenici. Nije tačno da želimo čitav srpski narod proglasiti genocidnim. Zna se ko je kriv – zločinac Ratko Mladić.

Da li bi stuacija sa Rezolucijom bila drugačija da nije došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori?

Sigurno da bi. Socijaldemokratska partija je 2009. podnijela Deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. I tada je ta Deklaracija usvojena. Sad ponovo moramo da pričamo o genocidu u Srebrenici dok god svi ne prihvate činjenicu – da se zaista dogodio genocid. Crna Gora ne može i neće napraviti korak naprijed dok se ne suoči s prošloću. Dok imamo subjekte koji na bilo koji način relativizuju ovo pitanje – ne možemo ići naprijed. Vraćamo se u devedesete, kazala je za n1 Vuksanović Stanković.

Milijunaš: Takmičarka pala na pitanju za 125.000 kuna: Znate li vi odgovor?

Gnusne uvrede za kćerku Dragana Bjelogrlića zbog komentara o ratnom zločincu Ratku Mladiću