in , ,

Akademik Suad Kurtćehajić apelovao svjetskim moćnicima: “Mladić i Karadžić su presuđeni na doživotni zatvor, a šta je sa RS?”

Akademik Kurtćehajić “otvorio” suštinsko pitanje o kompletnom političkom i vojnom vrhu RS

Šta znače presude Mladiću i Karadžiću kao i gotovo kompletnom političkom i vojnom vrhu RS ako se ništa ne radi na njenom ukidanju, istakao je akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić nakon presude Ratku Mladiću u Hagu.

Dodao je da je samo postojanje RS znak da se genocid isplati i da je genocid nagrađen.

“Iako je krivica individualna kroz prizmu reakcija na presudu Mladiću u manjem bh. entitetu od strane političkih zvaničnika, ali i običnog naroda nameće se pitanje kolektivne odgovornosti bosanskih Srba jer gotovo svi odreda nastavljaju mantru o Haškom tribunalu kao političkom antisrpskom sudu i Mladiću kao srpskoj legendi i heroju”, naveo je profesor.

Sve dok bude postojala tvorevina RS u ime koje su počinjeni strašni zločini širom Bosne i Hercegovine što je kulminiralo izvršenim genocidom u Srebrenici teško je očekivati da će se svijest bosanskih Srba izmijeniti smatra akademik Kurtćehajić.

“Tek kada RS koja je uzrok i posljedica učinjenog genocida bude ukinuta bilo zbog odgovornosti za genocid ili na blaži način putem transformacije Bosne i Hercegovine u državu s više prirodnih regija doći će do suočenja kod bosanskih Srba da se zlo ne isplati, da su bili zavedeni i da su bili na krivoj strani historije.

Zato apelujem na sve ambasadore u BiH i sve svjetske moćnike da počnu razmišljati u pravcu da nije normalno da se počinioci kazne a da njihovo djelo ostane netaknuto i da nađu pravne i političke mehanizme da sa Bosne i Hercegovine skinu kancerogeno tkivo koje se zove RS i omoguće Bosni i Hercegovini da se razvija kao i svaka druga normalna evropska država”, zaključio je Kurtćehajić.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković progovorio o presudi Ratku Mladiću: “To je sud u koji ja ne mogu da vjerujem i ne prihvatam takve političke odluke”

Arhiv

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ironično o Ratku Mladiću: “Dobro je što je u zatvoru, tamo je super”