in ,

Christian Schwarz-Schilling progovorio o Harisu Silajdžiću i “aprilskom paketu”

Taj koncept je zaživio i propao za vrijeme njegovog mandata u BiH

Christian Schwarz-Schilling, njemački političar, nekadašnji ministar u Vladi Njemačke i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini bio je gost Pressinga na N1, gdje je komentarisao i ponovono spominjanje Aprilskog paketa.

Taj koncept je zaživio i propao za vrijeme njegovog mandata u BiH. Da li je on rješenje za BiH?

“Nije više mogao da se provede jer je Silajdžić došao kao predsjednik i protivnik. Sa tog aspekta je bilo završeno. Meni su tada ruke bile vezane. Tu ništa nije više učinjeno”, kazao je.

Ističe da se sličan program sada više ne može ponoviti.

“Nisam mišljenja da je on sada nešto dobro dobro, povoljno”, kazao je i zaključio da Amerika i Njemačka moraju zajedno da unaprijede institucije Bosne i Hercegovine.

Christian Schmidt, potencijalni nasljednik Valentina Inzka u OHR-u je njegov veliki prijatelj, kako je kazao.

“Možda ćete se iznenaditi, jutros sam razgovarao s njim. Mi smo dobri prijatelji. I on je bio u BiH u više navrata, po nalogu kancelarke, kod SSA sporazuma. Bio je uključen i neposredno u neke pregovore nakon mog perioda u BiH. Tada je određene stvari radio. Mogu reći da isto kao i ja gaji osjećanja za BiH i ljude tu. Mi ne želimo određivati ništa nikome, nego da pomognemo BiH, kojoj pomoć treba”, naveo je.

Bidenova administracija od ranije najavljuje aktivniju ulogu u BiH.

“Došli smo u situaciju da je to brzo išlo, Biden zna gdje je BiH i tokom rata je boravio u BiH nekoliko sedmica. Dao je izvršnu ekspertizu na koju tada nisu obratili pažnju nakon što je u Evropi bila loša politika prema SAD. Sada mi je drago što su SAD otvorile oči i uši kada su ove teme u pitanju”, rekao je.

“Ako BiH treba da napreduje, to mora da ima pozitivan odjek i u međunarodnoj zajednici. Ako se ove dvije nacije late posla – to će biti ispunjenje mog dugogodišnjeg zahtjeva. Bez SAD i Njemačke ove stvari se ne mogu uraditi”, dodao je.

Vučić: “Srbija je dugo saginjala glavu i klanjala se”

Aleksandar Vulin: Film “Dara iz Jasenovca” snimljena istine radi!