in , ,

Danski profesor historije i sudski vještak uputio jasnu poruku: “RS bi ojačala ako bi priznala genocid”

Christian Axboe Nielsen iznio jasan stav “o situaciji ako bi RS priznala genocid u Srebrenici”.

Profesor historije na Univerzitetu Aarhus, Christian Axboe Nielsen, iznio je jasan stav “o situaciji ako bi RS priznala genocid u Srebrenici”.

“Apsurdno je da RS tvrdi da bi nestala priznavanjem genocida u Srebrenici, kaže za RSE Christian Axboe Nielsen.

“To je potpuno pogrešno shvatanje šta znači priznavanje zločina. RS, mislim i Bosna i Hercegovina i čitava regija, bila bi jača i mirnija – kao u slučaju Njemačke – kada bi njeno rukovodstvo priznalo ne samo genocid u Srebrenici nego i druge zločine koje su Vojska i MUP RS počinili tokom rata”, ocjenjuje Nielsen.

Prema njegovim riječima, problem je što je ne samo na Zapadnom Balkanu već sve više i u svijetu fokus na sopstvene žrtve, dok se ignoriše sopstvena odgovornost za zločine.

“Bojim se da se i na međunarodnom planu vraćamo primitivnom shvatanju istorije, prema kojem pre svega političari a i obični ljudi misle da je svrha njenog učenja, zapravo, u tome da se stalno fokusiramo isključivo na ono što je pozitivno za državu i narod”, kaže Nielsen dodajući da u tom slučaju nema suočavanja sa prošlošću.

“Onda ni u Americi, ni u Danskoj niti na Balkanu nećemo se baviti svojim zločinima nego ćemo uvijek samo MI biti u pravu i da za sve naše probleme ili barem većinu – krivi su naši agresivni i zločesti susjedi. Ako krenemo u tom smjeru onda mislim da se crno piše ne samo bivšoj Jugoslaviji, nego i Evropskoj uniji i drugim dijelovima sveta”, smatra Nielsen.

On upozorava na zapaljivu retoriku, pre svega u Srbiji, “gdje vlasti apsolutno dominiraju medijskim prostorom i to na način da bi pokojni Slobodan Milošević bio ljubomoran na njih”. U tom kontekstu promovišući i ideju o “srpskom svijetu”.

“Nije problematično tvrditi da Srbi na Balkanu, u Hrvatskoj, na Kosovu, u Srbiji, i tako dalje – imaju nešto pozitivno zajedničko i da mogu na neki način da to ostvaruju i uživaju u tome. Ali, veoma je teško ne vidjeti nešto negativno u toj priči s obzirom da isti političari koji potenciraju tu priču o srpskom svijetu veličaju Lazarevića, Mladića, dakle ljude koji su osuđeni za najteže zločine koje su barem djelimično počinili u ime srpstva”, ističe Nielsen.

Profesor Nielsen je doktorirao na Univerzitetu Kolumbija i ekspert je za jugoistočnu Evropu. Pisao je o vladavini kralja Aleksandra, raspadu Jugoslavije i o Udbinim atentatima na emigrante za vrijeme socijalističke Jugoslavije. Fokus njegovog istraživanja je delovanje policije i službi bezbjednosti u socijalističkoj Jugoslaviji.

Razdražljivi Milorad Dodik poručio američkom ambasadoru Nelsonu: “Dosta je, stvarno! Previše dosta!”

Održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH bez Milorada Dodika, jedan zaključak je donesen…