in , ,

Godišnjica genocida obilježena u Mostaru, prvi put rijekom Neretvom zaplovio Cvijet Srebrenice

Rijekom Neretvom zaplovio Cvijet Srebrenice

aa

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Mostaru.

Tim povodom su građani Mostara simbolično odali počast nizom programa.

Po prvi put rijekom Neretvom zaplovio Cvijet Srebrenice.

I ove godine je organizovan i skok sa Starog mosta bez aplauza koji je simbolično izveden u 11 sati i 7 minuta.

Također, duž obale su postavljene zastave s ljiljanima. Građani su stajali okolo i pomolili se za sve žrtve koje su na najsvirepiji način ubijeni tokom jula 1995. godine.

aa

Podsjetimo, još sinoć je bacanjem cvijeća sa Mosta Hasana Brkića i projekcijom filma “Quo vadis, Aida“, na velikom platnu u Sportskom kompleksu “Sinovi Mahale“, odana počast žrtvama genocida.

Dan je žalosti i na ovaj način ga obilježavamo kao i svih 25 ranijih godina. To je najviše i najmanje što možemo uraditi. Osim skoka, naravno, simbolično je ka rijeci sa luka Starog mosta poletjelo i cvijeće kao simbol ljubavi. Nadamo se da se ono što se desilo u Srebrenici, nikada i nikome neće ponoviti“, rekao je glasnogovornik Kluba skakača Saša Oručević.

Osim skoka sa Starog mosta, mladi skakači će u čast žrtvama Srebrenice izvesti skokove sa skakaonice Duradžik, dok je na platou ispod Starog mosta izveden Srebrenički inferno. Po prvi put rijekom Neretvom prošao je splav u obliku cvijeta Srebrenice koji su izradili mladi naselja Donja Mahala”, izjavili su iz Kluba skakača.

Milo Đukanović u Potočarima uputio jako snažne poruke: “Poklanjam se žrtvama genocida, ovo je samoopomena svima nama”

Obraćanje Zorana Milanovića povodom godišnjice genocida u Srebrenici: “Budućnost se neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti”