in ,

Institut za istraživanje genocida Kanada oštro o presudi Ratku Mladiću: “Bez presude za Prijedor i ostale opštine u BiH, Haški tribunal nije u potpunosti realizovao svoju misiju”

Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se nakon pravosnažne presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom

Institut za istraživanje genocida Kanada oglasio se nakon pravosnažne presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Pročitajte njihovo saopštenje.

Potvrđivanjem prvostepene presude, Ratko Mladić ostaje zabilježen kao međunarodni ratni zločinac odgovoran za genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi.

Ali pored pravne postoji i naučna istina, koja je i historijska istina. Nauka o genocidu je dokazala dvije osnovne, bitne odredbe o ratu u RBiH: prvo na RBiH su izvršene dvije klasične oružane srbijansko hrvatske agresije, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je, po osnovnom shvatanju i definiciji međunarodni oružani sukob i drugo, na okupiranim teritorijima RBiH, gradovima u opsadi i svim UN “zaštičenim zonama” koje su čuvale “mirovne snage” UN, je izvršen najteži zločin – genocid, najveći zločin poslije holokausta u Evropi.

Navedeni rezultati nauke o genocidu su dokumentirano i historijsko svjedočanstvo o istini o agresiji i genocidu u BiH, ali i svjedočansatvo o beščašću Ujedinjenih nacija, o moralnoj nakaznosti institucija međunarodnog prava i međunarodne politike koje svojim sramnim odnosom prema žrtvama bosanskog genocida, doprinose negiranju genocida, veličanju ratnih zločinaca i reviziji historijskih, naučnih u sudskih činjenica.

Haški tribunal u pravosnažnoj presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, ne uključujići genocid 1992. i dalje otvara prostor negatorima genocida, veličanju ratnih zločinaca i negiranju naučnih, historijskih, naučnih u sudskih činjenica.

Zato bez obzira na pravosnažnu pravnu presudu koja samo djelimićno zadovoljava žrtve bosanskog genocida vjerujemo u pobjedu dobra nad zlom, vjerujemo da loši ljudi, zločinci, revizionisti naučnih, historijskih i sudskih činjenica i negatori genocida neće i ne mogu pobijedi. BiH je najplemenitija prirodna i ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušiti.

Ona je uvijek uspjevala probuditi svoje neuništive unutrašnje potencijale, posebno one ljudske potencijale koji su u službi istine i pravde”, saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Milorad Dodik provocira nakon presude Mladiću: “Ne želim nikoga da povrijedim, ali ova odluka nema mnogo veze sa pravom i pravdom!”

“Ovo bi trebalo pomoći i srpskom narodu”: Bakir Izetbegović reagovao na presudu Ratku Mladiću u Hagu