in ,

LIJEPE VIJESTI IZ ŠVEDSKE: Film “Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić dobio Zmajevu nagradu za najbolji međunarodni film

Ovo novo ostvaranje bh. rediteljice nikoga nije ostavilo ravnodušnim

Na Filmskom festivalu u Geteborgu dodijeljene su nagrade, a jedna od njih otišla je u ruke bosanskohercegovačke filmske autorice Jasmile Žbanić.

Žbanić je dobila Zmajevu nagradu za najbolji međunarodni film: “Quo vadis, Aida?”, koji je ovim nastavio osvajati nagrade širom svijeta.

Riječ je o filmu koji je, između ostalog, nominiran i za ovogodišnjeg Oscara. Ovo novo ostvaranje bh. rediteljice nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Film govori o genocidu u Srebrenici.

Inače, na festivalu u Geteborgu žiri je dodijelio nagradu za film “Tigrovi”, zasnovani na autobiografiji nogometaša Martina Bengtsssona “U sjeni San Sira”. Film govori o njegovom životu kao tinejdžerskom supertalentu u italijanskom klubu Inter, piše Gp.se.

Nakon filma “Svenskjävlar”, to je drugi igrani film Ronnieja Sandahla.

Festivalska publika glasala je za “Još jedan krug” Thomasa Vinterberga, koji je dobio ovogodišnju nagradu publike za najbolji nordijski igrani film.

Ovogodišnja nagrada Fipresci pripala je redateljici Ninji Thyberg za njezin hvaljeni film “Užitak” o porno industriji u Los Angelesu.

Sve najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta čitajte klikom na ovaj LINK.

U Londonu ubijen mladić porijeklom iz BiH

Valentin Inzko dobio poziv da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida!