in ,

Odjeknule poruke iz Kanade: Institut od Twittera i YouTubea zatražio da zabrane negiranje genocida u Srebrenici

Oglasio se Institut za istraživanje genocida Kanada

Arhiv

Oglasio se Institut za istraživanje genocida Kanada.

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio je od Twittera i YouTuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama. Ranije je ovo zatraženo od Facebooka.

“Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta u ime hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da napravite promjenu važih pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince.

Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Jula 1995. godine više od 8.372 Bošnjaka u Srebrenici, uglavnom muškaraca i dječaka je hladnokrvno ubijeno od strane vojske i policije bosanskohercegovačkog entiteta RS. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno su presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba.

Više od 50 država širom svijeta su svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdili genocid u Srebrenici.

Imajući u vidu gore pomenute sudske presude i rezolucije, a u znak poštovanja na sjećanje na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca treba biti zabranjeno i onemogučeno na vašim platformama. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”, naveo je direktor IGK Emir Ramić.

Pisma su upućena direktorima Twittera Jacku Dorseyu i izvršnoj direktorici YouTuba Susani Wojcicki.

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio je i od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira traži da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države BiH te da zajedno sa drugim članicama PIC-a predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

U inat svima, dijaspora i domovina kao jedno: FK Velež ispisao historiju pobjedom protiv grčkog AEK-a!

Branislav Borenović javnosti otkrio detalje: “Zvao me Milorad Dodik, žalio se da ga bole zubi i da idemo na ručak”