in ,

Oglasio se Valentin Inzko nakon ljutitih reakcija iz RS: “Nisam ja nametnuo kolektivnu krivicu, već Skupština RS!”

Valentin Inzko zatražio je od RS da povuče odlikovanja, dodijeljena Karadžiću, Krajišniku i Biljani Plavšić

Valentin Inzko zatražio je od RS da povuče odlikovanja, dodijeljena Karadžiću, Krajišniku i Biljani Plavšić. Ultimatum je kraj aprila. Iz RS pak stižu optužbe kako je Inzko srpskom narodu pripisao kolektivnu krivicu.

Pismo Valentina Inzka stiglo je u parlament Republike Srpske tek što su se smirile strasti u vezi sa izjavom lidera SDA, Bakira Izetbegovića o srpskom narodu kao lošem. Inzko traži od predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića da povuče povelje za zasluge koje je Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada parlamenta, prije četiri godine dodijelio Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, koji su u Haškom sudu osuđeni za ratne zločine.

Inzko u pismu daje ultimatum prvom čovjeku parlamenta da do kraja aprila oduzme povelje osuđenim ratnim zločincima, „čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivice i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU“, navodi se između ostalog u pismu.

Polemiku i žestoke reakcije u RS je izazvala Inzkova formulacija koja pripisuje srpskom narodu kolektivnu krivicu, za koju u RS kažu da neće biti dobra za buduće dijaloge.

U prvim reakcijama, Inzko za DW kaže da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice. Podsjeća da su u oktobru 2016. Karadžić, Plavšićeva i Krajišnik dobili tri odlikovanja i da su njih troje “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.

“Nisam ja, već je 24. oktobra 2016. Narodna skupština RS nametnula srpskom narodu težak teret krivice, kada je u ime srpskog naroda odlikovala tri osobe osuđene za ratni zločin.

Iz poštovanja prema žrtvama i njihovom dostojanstvu ali i da bih oslobodio Srbe tog tereta, uputio sam pismo presjedniku Skupštine RS da povuče taj korak”, rekao je Inzko za DW i naglasio kako bi se diskusija trebala usmjeriti na osudu glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja, podsjećajući da Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora a da su Plavšićeva i Krajišnik odslužili dugogodišnje kazne u zatvoru, kao i da je Krajišnik nedavno umro od posljedica infekcije koronom.

Nedim Sladić najavama i meteorološkim predviđanjima obradovao građane: Ovo se čeka! Stiže nam natprosječno toplo vrijeme, temperature i do 21 °C!

GRAĐANI U STRAHU Aktivirano klizište u Zenici, jedna porodica iselila iz kuće