in ,

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija o problemu Fate Orlović tvrdi: “Ta crkva više nije u funkciji, sav mobilijar je uklonjen i ostala je obaveza da se ukloni objekat za šta je zadužena Vlada RS”

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, potvrdio je da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, potvrdio je da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević-Polju. Istakao je za to zadužena Vlada RS.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović na posljednjoj sjednici kazao je da već godinama uporno traži poštivanje temeljnih ljudskih prava Fate Orlović. Ponovo je pitao kako je moguće da usprkos presudi Europskog suda za ljudska prava i dalje postoji tako flagrantno kršenje temeljnih ljudskih prava – prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Tegeltija podsjetio je da je presudom definirano da se iz dvorišta ukloni izgrađeni objekat crkve, da se izvrši pravična materijalna nadoknada porodicama i da se plate troškovi sudskog postupka što je učinjeno.

“Ta crkva više nije u funkciji, sav mobilijar je uklonjen i ostala je obaveza da se ukloni objekat za šta je zadužena Vlada RS”, pojasnio je.

Podsjetio je da je u januaru kazao da je proces usporen zbog pandemije korona virusa te da je vrlo komplicirano i teško raditi i naći izvođača za to, ali je najavio da bi uskoro trebao biti izabran izvođač koji će ukloniti taj objekat.

Europski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine donio je konačnu presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Crkva na zemljištu Fate Orlović je napravljena 1998. godine, dok se ona bila u izbjeglištvu. Imovina je izuzeta u korist Crkvene općine Drinjača, a da porodica Orlović nikada nije bila obaviještena o postupku eksproprijacije.

arhiv

Vojin Mijatović uputio otvoreno pismo Valentinu Inzku

Nikad zaboraviti prave heroje: Dvorana na Grbavici zvat će se po Goranu Čengiću