Nakon velike blamaže kada mu nisu dozvolili da se obrati u UN-u, Tegeltija se javio i poručio: RS ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je imao sastanke u Washingtonu s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država gdje je poručio da RS ne planira secesiju i da je važno dijalogom riješiti unutrašnja pitanja u BiH.

“Sastanke u Bijeloj kući i State Departmentu iskoristio sam da prenesem stavove o stanju u BIH.

Ponovio sam strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa, na kojem počiva država s dva entiteta i tri kontitutivna naroda.

Iskazao sam zabrinutos zbog neslaganja za unutrašnji dijalog, jer jedna od strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rješenja koja će odgovarati toj strani”, rekao je Tegeltija.

Kaže kako je podvukao predstavnicima SAD-a da pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada u BiH se svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane izvještaje što ponekad dovodi do situacije da te institucije i zemlje donose pogrešne odluke.

“U fokusu njihovog interesovanja je bilo održavanje izbora ove godine. Rekao sam da je važno da se održe izbori, iako uslovi ne garantuju da će se izborni rezultati implementirati nakon provedenih izbora.

Stav SAD-a je taj da su svjesni da će implementacija rezultata biti komplikovana i teška, ali da smatraju da će se nakon izbora raditi na samoj implementaciji”, dodao je.

Tegeltija smatra da je ključni problem u BiH zapravo nedostatak dijaloga, i SAD-a i svih strana u BiH.

“Pozvao sam ih na dijalog, da dođu u BiH i da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima.

Rekao sam da Republika Srpska podražava Dejtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH i naravno teritorijalnu cjelovitost BiH.

Ponovio sam da RS ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH.

To je naišlo na pozitivne stavove predstavnika SAD-a jer su ovdje opterećeni stavovima koji optužuju RS da pokušava sprovesti proces secesije”, zaključio je.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.