Ivica Puljić, dopisnik iz Washingtona: Tegeltija će u Americi boraviti 11 dana, plemeniti građani BiH plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedini hoteli

Ivica Puljić, dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona objavio je na Twitteru da će Tegeltija u Americi boraviti 11 dana.

“U njegovoj pratnji ima 10 ljudi. Prije premijera u Americi je dugo bila Bisera Turković. Doduše s manjom pratnjom.

Želim čestitati plemenitim građanima BiH koji plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedini hoteli u Washingtonu i NYC”, napisao je on.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravit će u službenoj posjeti Ujedinjenim nacijama u New Yorku u periodu od 10. do 12. maja.

U srijedu, 11. maja, predsjedavajući Džaferović će se uime Bosne i Hercegovine obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj situaciji u BiH, na kojoj će visoki predstavnik Christian Schmitt podnijeti polugodišnji izvještaj o radu.

Za vrijeme boravka u New Yorku predsjedavajući Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullah Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN, saopćeno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.

Zaokret

Iako je, prema ranijim pisanjima, plan Milorada Dodika bio taj da se pred Vijećem sigurnosti obrati predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, to se nakon što je potvrđeno da Šefik Džaferović putuje u New York, neće dogoditi.

Naime, prema pravilima, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a se obraćaju funkcioneri “prema hijerarhiji”.

Tako je Dodik planirao da se Tegeltija obrati umjesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, jer je predsjedavajući Vijeća ministara BiH više rangiran od ambasadora, no nije računao da će Džaferović ili Komšić otići za New York i tamo stati za govornicu umjesto Tegeltije – prema hijerarhiji, jer su članovi Predsjedništva BiH “iznad” predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Tokom boravka u New Yoruk predsjedavajući Vijeća ministara BiH je trebai imat će niz bilateralnih sastanaka sa šefovima misija svih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN.

Ipak, Tegeltija će učestvovati na Međunarodnom forumu o migracijama.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.