in , ,

Predsjednik Francuske Macron o tenzijama u Ukrajini: “Sa Rusijom moramo da povučemo jasnu crvenu liniju”

Macron je dodao da sankcije same po sebi nisu dovoljne, prenosi Tanjug pozivajući se na CBC news

Međunarodna zajednica mora da povuče jasnu “crvenu liniju” sa Rusijom, rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron, dodavši da u to ulazi i implementiranje sankcija nakon “neprihvatljivog ponašanja” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Macron je dodao da sankcije same po sebi nisu dovoljne, prenosi Tanjug pozivajući se na CBC news.

Macron je rekao da potpuno dijeli želju predsjednika SAD-a Joea Bidena da započne dijalog sa Rusijom, ali kako kaže, važno je raščistiti nejasnoće sa Putinom “kada nam se stavovi ne poklapaju”.

“Ovo je jedini pravi put. Smatram da sankcije nisu dovoljne, ali su dio paketa. Preferiram konstruktivan dijalog, ali da biste imali konstruktivan i efikasan dijalog, morate da imate kredibilitet”, kazao je Macron.

Više od 30.000 ruskih vojnika je blizu granice sa Ukrajinom, što izaziva zabrinutost da bi Rusija mogla da napravi invaziju, ocjenjuje CBC.

U tekstu se dodaje da je ovo najveći broj ruskih trupa koje su se našle blizu granice još od 2014. godine, a Macron se slaže sa Bidenom da je “neprihvatljiv ovaj nivo tenzije.”

“Moramo da definišemo jasno šta je crvena linija sa Rusijom, kako bismo bili vjerodostojni. Međunarodna zajednica je imala naivan pristup sa Rusijom”, ocijenio je Macron.

Greške međunarodne zajednice
Šef francuske države kaže da “ono što se desilo prije nekoliko godina, kada je izvršena invazija na Ukrajinu, nije bio neuspjeh diplomatije, već neuspjeh našeg kolektivnog kredibiliteta sa Rusijom”.

Ukazao je na neuspjeh međunarodne zajednice da natjera administraciju Baracka Obame da povuče crvenu liniju po pitanju upotrebe hemijskog oružja predsjednika Sirije Bashara al Assada 2013. godine.

“Izostanak djelovanja u tom konkretnom slučaju je ohrabrilo Putina”, ocijenio je Macron.

Jelena Karleuša izašla na pozornicu Zvezda Granda i sa kandidatom napravila šou!

Stanivuković jako samouvjeren: “Bitku sam počeo, više ništa neće biti isto! Jesam vlast, ali bit ću opozicija svemu što ne valja!”