in , ,

Strahovite poplave u Žepču, Zavidovićima i Vitezu, otežano odvijanje saobraćaja

Brojne poplave danas su pogodile dijelove Zeničko – dobojskog kantona, gradovi Žepče, Maglaj i Zavidovići večeras su pred neprespavanom noći.

Brojne poplave danas su pogodile dijelove Zeničko – dobojskog kantona, gradovi Žepče, Maglaj i Zavidovići večeras su pred neprespavanom noći.

Obilna kiša koja je u predvečernjim satima počela padati na području centralnog dijela Bosne i Hercegovine, izazvala je probleme u Žepču i Vitezu.

Uslijed slijevanja oborinskih voda u Zavidovićima je došlo do otežanog odvijanja saobraćaja u centru grada, dok je na području Žepča uslijed plavljenja podvožnjaka obustavljeno odvijanje saobraćaja.

U Srednjobosanskom kantonu zabilježena su izlijevanja manjih rijeka iz korita tako je u mjestu Bešići kod Viteza došlo do izlijevanja rijeke Kruščice, a za sada nema informacija o ugroženim objektima i stanovništvu.

Odvijanje saobraćaja je otežano na svim putnim pravcima u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu zbog izlijevanja oborinskih voda na kolovoz pa se vozačima savjetuje da vožnju prilagode uslovima na cesti.

Teška situacije je i u Modriči, gdje je velika kiša uzrokovala plavljenje ulica.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bakir Krajinović je u izjavi za Klix.ba upozorio na moguće bujične poplave, ali je istakao da one neće biti onakve kakve su bile u zapadnoj Evropi ili kakve su bile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine.

Pogledajte snimak.

;

Napomenuo je da je FHMZ već objavio narandžasti meteoalarm zbog opasnosti da će obilne padavine uzrokovati bujične poplave. Istakao je koji dijelovi zemlje su pod najvećim rizikom.

Stigli i prvi zastrašujući snimci iz Modriče nakon što je prolom oblaka izazvao haos, situacija nije nimalo dobra

Žestoka izjava crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića: “Srpska crkva odgovorna za genocid u Srebrenici”