Poruka Escobara za hrvatske medije: “Bez toga Dejton ne može uspjeti, Hrvati se moraju osjećati ugodno”

Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije, rekao je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan, u razgovoru za Hinu, u kojem se dotaknuo i evropske perspektive regije i ukidanja američkih viza hrvatskim državljanima.

“Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sistemska korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera, koji utječu na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcioniraju”, rekao je Escobar u Zagrebu, gdje je učestvovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

Stoga Escobara, izaslanika kojeg je vlada američkog predsjednika Joea Bidena imenovala ovo ljeto, u BiH više brinu demografske i ekonomske poteškoće od etničkih pitanja.

Suprotno od dijela zapadnoevropskih političara, koji zagovaraju napuštanje etničkih kriterija u BiH, poput njemačkih socijaldemokrata, čiji će čelnik biti novi kancelar, američki izaslanik naglašava da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH, zaključuje Hina.

“Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Dejtona”, rekao je on.

Naglasio je da Sjedinjene Američke Države s bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno rade na izmjeni Izbornog zakona.

“Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH”, dodao je Gabriel Escobar.

Pritisak na političare u Bosni i Hercegovini da prihvate reforme trebao bi doći odozdo, od stanovnika, smatra Escobar.

“Važno je da biraju političare koji žele postići rješenja koja će odgovarati svima u državi, a ne samo njihovoj stranci i narodu”, rekao je karijerni diplomat koji je krajem devedesetih bio na funkcijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Pritisak se može postići i sankcijama, no Escobar naglašava da “o njima ne voli govoriti, jer ne želi da regija stekne dojam da je Amerika u njoj angažirana prvenstveno sankcijama”.

Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju BiH ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince, rekao je Escobar koji je početkom ovog mjeseca boravio u BiH te se susreo s političkim predstavnicima.

Uoči tog puta optužio je člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika da izazivanjem krize u BiH skriva korupciju. U razgovoru za Hinu objasnio je da Dodik, koji pokušava oslabiti središnje institucije BiH, “nije jedini, ali je najaktuelniji problem” u toj državi.

Upitan razgovara li Washington sa zapadnoevropskim državama o potrebi ubrzanja procesa proširenja EU, Escobar je rekao da “o tome pričaju sve vrijeme”.

Nedavno je održan susret Kvinte, formata koji okuplja SAD, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Njemačku, gdje je jednoglasno zaključeno da šest država Zapadnog Balkana “što je prije moguće” mora postati dio EU, rekao je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.